canard a l'orange
- Belgisch, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
klassieker, eend met sinaasappelsaus,
volgens kenners zijn de lekkerste wilde eenden te vinden in het Franse Albi, stad van Toulouse Lautrec, dit gerecht is dan ook daar ontstaan.
Ingrediënten 4 personen
1 ui in stukken, 1 winterwortel in stukken, 1 pei in stukken, 1 citroen, 3 sinaasappels, 2 wilde eenden van ca 600 g, zout, peper, 125 g boter, 1 vleesbouillontablet, 3 dl droge witte wijn, 2 takjes peterselie, 25 g bloem, 2 tl tomatenpuree, 1 laurierblaadje, 1/2 tl tijm, 3 jeneverbessen, 2 el Grand Marnier, 1 tl suikerVoedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1219,38 kcal |
Koolhydraten | 29,77 g |
Eiwitten | 57,40 g |
Vetten | 89,04 g |
Voorbereiding
citroen en 2 sinaasappels wassen, schil er heel dun afsnijden en in reepjes snijden, in pan 2 dl water aan de kook brengen en schilletjes 10 min zachtjes koken, in zeef onder koud water afspoelen, laten uitlekken, sinaasappel met schil in dunne schijfjes snijden, rest van citroen en sinaasappels uitpersen.
oven voorverwarmen op 175 gr.
Bereidingswijze
eenden van binnen en van buiten inwrijven met zout en peper, in braadslede leggen, in steelplan 100 g boter smelten, over eenden schenken, braadslede in midden van voorverwarmde oven zetten en in 1 uur goudbruin en gaar braden, af en toe bedruipen met bakvet.
intussen platte schaal voorverwarmen. in steelplan doen: 3 dl water, bouillontablet en 2 dl wijn, in 10 min op hoog vuur tot de helft laten inkoken, in braadpan 25 g boter verhitten, ui, wortel, prei en peterselie 3 min. zachtjes bakken, bloem erover strooien, toevoegen, tomatenpuree, laurierblaadje, tijm en jeneverbessen, al roerende scheutje voor scheutje ingekookt vocht toevoegen, blijven roeren tot gebonden saus, met deksel op de pan nog 15 min. zachtjes koken, boven steelplan saus zeven, sinaasappel-citroensap en schilletjes erdoor roeren, eenden op warme schaal leggen en warmhouden, door braadvocht 1 dl wijn roeren, boven saus helft van braadvocht door zeef schenken, aan de kook brengen, op smaak brengen met zout, peper, likeur en suiker, overdoen in sauskom, schaal garneren met schijfjes sinaasappel.