1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. coq au vin

coq au vin

  • Frans, Feestmaaltijd
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 14-08-2000

Ingrediënten 4 personen


12 sjalotjes, gepeld, 1/2 bakje champignons, 1 el citroensap, 100 g mager rookspek, 5 takjes peterselie, 1 poularde (ca 1200 g), zout, peper, 75 g boter, 3 el cognac, 2 teentjes knoflook, 3 dl rode wijn, 1 kippebouillontablet, 1 el tijm, 1 laurierblaadje, 2 el bloem



Klassieker,
kip is overal ter wereld een geliefd gerecht, het wordt in allerlei variaties op tafel gezet met steeds weer andere ingredienten, Coq au vin komt oorspronkelijk uit de Bourgogne en het is al eeuwen lang een populair hoofdgerecht in Frankrijk, Koning Hendrik IV was 400 jaar geleden zo dol op in wijn gestoofde kip, dat hij beval dat bij al zijn onderdanen op zondag kip op tafel moest komen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Champignons schoonvegen, grote halveren, besprenkelen met citroensap, spek in kleine stukjes snijden, in kopje peterselie fijnknippen.

Bereidingswijze

Kip in vieren snijden, onder koud water afspoelen en droogdeppen, inwrijven met zout en peper, in braadpan spek ca 5 min zachtjes bakken, sjalotjes 3 min meebakken, af en toe omscheppen, met schuimspaan spek en sjalotjes uit pan op bord scheppen, in zelfde pan 60 g boter verhitten, kip in ca 5 min rondom bruinbakken, afzuigkap uit, cognac over kip schenken en aansteken, als vlam gedoofd is knoflook er boven uitpersen, toevoegen, spek, sjalotjes, wijn, 1/4 l water, bouillontablet, tijm en larierblaadje, met deksel op de pan kip aan de kook brengen en in 45 zachtjes gaar stoven, af en toe keren.
intussen in koekepan rest van boter verhitten, champignons 5 min. bakken af en toe omscheppen, in kopje bloem met 4 el water tot glad papje roeren, met schuimspaan kip uit pan op bord leggen, laurierblad verwijderen, al roerende bloempapje aan stoofvocht toevoegen, blijven roeren tot gebonden saus, op smaak brengen met zout en peper. Kip en champignons toevoegen, nog 3 min meeverwarmen, overdoen in schaal en peterselie erover strooien.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mauritsenole92


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mauritsenole92
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top