italiaans varkensvleesgerecht uit de romertopf

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 24-07-2000

Een heerlijk en apart varkensvleesgerecht uit de Italiaanse keuken. Goed te combineren met pasta en salade. Door gebruik van de Romertopf mengen de smaken en geuren goed, maar ook in een "gewone" ovenschaal bereik je een goed resultaat.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 gram varkensfilet; ca. 250 gram rijpe (pomodoro- of vlees-)tomaten (je kunt ook gepelde tomaten uit blik gebruiken, dan hoef je ze niet te koken/ontvellen); 250 gram (kastanje)champignons; 8-10 plakken gekookte (schouder)ham; 1-2 tenen knoflook; tijm, rozemarijn en salie; 125 cl (=kopje) zure room of turkse yoghurt; 1 eetlepel tomatenketchup of tomatenpuree; 100 gram geraspte (knoflook- of parmezaanse) kaas. Eventueel wat mozzerella...
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
een scherp koksmes voor het snijden van het vlees:
Romertopf

Voorbereiding

Kook een pan water. Snijd te tomaten aan de boven- en onderzijde in. Maak de Romertopf nat in water.
Snijd het vlees in plakken van ca. 1 cm. Bestrooi de plakken aan beide kanten met wat peper en zout. Ontvel de tomaten door ze in het kokende water een halve minuut onder te dompelen zodat het vel begint te krullen. Daarna kun je het vel eraf halen. Snijd de ontvelde tomaten in schijfjes. Snijd de champignons in vieren. Meng de tomaten met de champignons.

Bereidingswijze

Bekleed de natgemaakte Romertopf met de gekookte ham. Leg hierop om en om een laag vlees en een laag groentemengsel. Strooi tussen iedere laag geraspte kaas. Dek het geheel af met de ham. Vermeng de room met de fijngehakte knoflook, kruiden en de ketchup en giet dit mengsel over de ham. Eventueel beleggen met wat mozzerella. Leg de deksel op de schotel en plaats deze in een koude oven die op 225 C. Smoor het gerecht gaar in ca. 1 uur.

Serveertip

Deze schotel is lekker met pasta naar keuze en een groene salade met basilicum.
Wijntip: Salice Salentino

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

gpsa avatar
gpsa 21-11-2009

``t was ````m niet.... Het was erg vet, en maar heel net aan gaar...

spicylee avatar
spicylee 22-03-2009

Het water loopt me uit de mond...ga het proberen Thanks. Gr. wendy

erick_z avatar
erick_z 08-05-2004

hallo Bridget, ik heb dit recept gemaakt (eertse keer dat ik de romertopf gebruikte en het is heerlijk. ga het zeker vaker maken. als je nog meer van dit soort recepten hebt zie ik ze graag hier op deze site. groeten Eric Zwennis

helenben avatar
helenben 01-10-2003

Wat klinkt dit lekker zeg. Ik neem dit mee

reve51 avatar
reve51 05-08-2003

Heb dit recept meegenomen om uit te proberen. Je hoort nog van mij. Groetjes, Renee

lizzy avatar
lizzy 12-10-2001

Heerlijk recept, gemakkelijk om te maken.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten