1. Home
  2. Recepten
  3. Joodse keuken
  4. Chrain (koude mierikswortelsaus)

Chrain (koude mierikswortelsaus)

Door: shalomshalom

  • Joods, Saus/dressing
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 20-07-2000

Ingrediënten


Lees voor de benodigde ingredienten de drie verschillende bereidingsmanieren door.In elk geval heb je een mierikswortel nodig (lange wortel met bruine buitenkant en witte binnenkant).



De krachtige, pikante smaak van mierikswortel en de penetrante geur maakt dit tot een perfecte begeleider van sommige milde of lichtzoete, hartige gerechten, zoals gefillte fisch (zie mijn recepten onder 'voorgerechten'), gekookt rundvlees en kip. Het is moeilijk om aan verse mierikswortel te komen. Rond de tijd van het Joodse paasfeest komen ze tevoorschijn bij de groenteboeren in de Joodse buurten, omdat mierikswortel op seider gegeten wordt, waar het het bittere leven van de Joodse gevangenen in Egypte symboliseert.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Drie manieren om chrain te maken:1.Was, schil en rasp de mierikswortel. Voeg naar smaak zout, suiker (niet noodzakelijk) en een beetje azijn of citroensap toe.2.Schil en rasp de mierikswortel en voeg zout, een beetje suiker, het sap van een citroen en een paar eetlepels zure room toe. Deze chrain wordt vooral gebruikt bij vis en groentegerechten.3.Voeg geraspte en gekookte biet toe aan saus nummer 1. Dit verzacht de smaak en maakt de saus mooi rood van kleur. De hoeveelheid biet kan varieren van een beetje (1 bietje) tot drie keer zoveel biet als mierikswortel.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van shalomshalom
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top