In As Gebakken Vis Uit Finland
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Iets heel 'wilds', een visgerecht dat men klaarmaakt in de gloeiende as van de open haard! (Er moet een goed trekkende schoorsteen zijn, anders staat de kamer blauw! U kunt dit recept ook 'bewaren' tot de zomermaanden voor een barbecue in de openlucht!)
Ingrediënten 4 personen
vissen - grof zout - vetvrij papier - boter - oude krantenBereidingswijze
: Maak de vissen schoon en wrijf ze in met zout. Laat ze zo enkele uren staan. (in Finland gebruikt men vanzelfsprekend de vissen die men zelf uit de meren haalt. U zou er forel voor kunnen gebruiken of in moten gesneden zalm, of andere zeevis, zoals makrelen, wijting of poon).
Wikkel de vissen dan ieder in een stuk met boter ingewreven vetvrij papier en wikkel het daarna in verschillende lagen oude kranten. Leg de pakketjes in de gloeiende as. Het is de bedoeling dat het krantenpapier gaat smeulen en roken en dat de vis daardoor gaar wordt.
Tegen de tijd dat alle krantenlagen zijn verbrand en het vetvrije papier te voorschijn komt, zijn kleine vissen gaar. (Daarom nooit te grote vissen gebruiken).
De vissen krijgen een heel bijzondere smaak (als u ervan houdt!) doordat ze eigenlijk meer gerookt dan gebakken worden.
Strooi er grof zout op en eet ze met aardappelen die in de schil 'gepiept' zijn.