Veloute van eekhoorntjesbrood

  • Frans, Soep
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 09-07-2000"Veloute aux cepes", een creatie van chef-kok Denis Franc, die aan dit 17e-eeuwse recept een nieuwe jeugd gegeven heeft.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
100 gr gedroogd eekhoorntjesbrood - 2 liter kippenbouillon (vers of van kippenfond van "Garde d'Or", zie mijn favoriete productrecensie) - 3 teentjes knoflook - 1 tuiltje kervel - 3 stuks vers eekhoorntjesbrood - 4 sneden toastbrood - 2 el boter - 2 dl room - peper en zout
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Week het gedroogd eekhoorntjesbrood in koud water gedurende 30 minuten. Spoel goed om alle zand te verwijderen. Snij de korsten van het brood en snij in blokjes. Brostel de verse boleten schoon en spoel ze onder de lopende kraan indien nodig. Dep ze droog met keukenpapier. Pel en hak de look fijn.

Bereidingswijze

Breng de kippenbouillon aan de kook en doe er het geweekte eekhoorntjesbrood bij. Laat zachtjes pruttelen. Bak de blokjes brood in boter goudkleurig en krokant en zet ze opzij. Snij de verse boleten in blokjes en stoof ze aan in wat boter. Kruid lichtjes met peper en zout. Snipper de kervel en doe hem, samen met de gesnipperde look bij de blokjes vers eekhoorntjesbrood. Laat nog wat stoven, maar zeker niet kleuren en zet opzij. Zet de mixer in de eekhoorntjesbroodbouillon en giet alles door een fijne zeef, indien nodig zelfs door een kaasdoek om alle zand uit te filteren. Breng terug aan de kook, schuim zorgvuldig af, roer er de room door en laat nog even doorsudderen.

Serveertip

Schenk zeer heet in diepe soepkommen, giet er een lepel gestoofde eekhoorntjesbroodblokjes over en geef er de gebakken croutons bij.

Laatste reacties

dansmerieke avatar
dansmerieke 10-01-2001

Hallo Bonbolleken, Een heerlijk recept. Miste de room bij de ingredienten. Ik ben uitgegaan van 100 ml. Heb dit altijd in voorraad, dus..... Groetjes, Dansmerieke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten