Chocolade Marquise
- Frans, Banket
- 20-30 min.
Marquise au chocolat, zeer oud klassiek recept, van moeder op dochter doorgegeven en dertig jaar geheimgehouden door meesterkok Ginette Delaive, Commandeur des Cordons-Bleus de France. Probeer deze ongebakken taart eens, uw gasten zullen echt genieten, zeker met een glas sprankelende rose champagne erbij. Dit is het absoluut favoriete dessert van mijn kinderen, ik moet hem altijd maar opnieuw maken, zelfs voor bij hen thuis als ze gasten hebben. Ik maak hem in een kom met ronde bodem, zodat hij er mooi rond uitkomt, daarom heet hij bij ons dan ook de Bollekensbom
Voorbereiding
Een pakje roomboter uit de koelkast halen en zacht laten worden op kamertemperatuur
Bereidingswijze
Maak de chocolade fijn met een grove kaasrasp of in de keukenmachine. Laat de chocolade smelten met het beetje melk au bain-marie of in de microgolf (1 min op volle kracht, uithalen en goed omroeren, nog 1/2 minuut indien nodig en terug omroeren). Giet de gesmolten chocolade in een kom en laat afkoelen maar niet opstijven, roer af en toe om. Splits de eieren en klop de eierdooier krachtig door de chocolade. Voeg de zachte boter toe en meng. Voeg de dikke room toe en meng terug alles krachtig door elkaar tot een homogene massa. Klop de eiwitten tot stijve sneeuw en meng deze voorzichtig met een spatel door het chocolademengsel. Roer de mirabellenalcohol door de suikersiroop en doop er een voor een de lepelkoekjes in. Plak de koekjes tegen elkaar en tegen de wand van de vorm (zie foto) en vul aan met het chocolademengsel. Zet minsten 3 uur, maar veel beter een hele nacht in de koelkast.
Serveertip
Keer de vorm om op een serveerschotel en overgiet met Engelse room, versier eventueel met suiker of chocoladebloempjes of -blaadjes.