aubergine caponata
- Italiaans, Vegetarisch
- 30-60 min.
Siciliaans gerecht. Caponata komt van 'capone' en betekent kapoen, een gecastreerde haan. Het verhaal gaat dat toen de Fransen in Sicilie waren er veel koks meekwamen. Het jonge hulpje van een Franse kok zag een recept met 'cappone', olijven en tomaat. Thuis vroeg hij zijn moeder ook zoiets te maken, waarop zijn moeder zei dat een gerecht met kapoen toch veel te duur was. Maar zij bedacht zich dat de kapoen te vervangen was door aubergine. En zo geschiedde.
Ingrediënten 4 recipe.people
2 aubergines6 stengels bleekselderij
20 groene olijven
2 tomaten
handje gewelde rozijnen
handje pijnboompitten
30 gram kappertjes
halve uitgeperste citroen
zout & peper
Voorbereiding
Snij de aubergines in blokjes, snij de bleekselderij in de lengte in repen en daarna in stukken. Snij de tomaten in stukjes
Bereidingswijze
Strooi zout over de aubergine en laat een half uurtje trekken. Afspoelen en droogdeppen. Bak de aubergine in de oijfolie. Voeg daarna de bleekselderij, tomaten, olijven, rozijnen, pijnboompitten en kappertjes toe. Af en toe roeren. Citroensap toevoegen en laten bakken tot alles gaar is. Op smaak maken met peper & zout