1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Worteltaart

Worteltaart

Door: gebs

  • , Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 20-06-2000

Ingrediënten




300 gram wortelen - 5 eierdooiers - 4 eetlepels heet water - 200 gram suiker - 1 pakje vanillesuiker - 5 eiwitten - 1 theelepel zout - 250 gram gemalen hazelnoten - 8 eetlepels gezeefd wittebroodkruim (80 gram) - 1/2 theelepel bakpoeder -1/2 theelepel gemalen kaneel -1 eetlepel rum - geraspte schil van 1 citroen -boter om in te vetten

Voor het glazuur:

200 gram poedersuiker - 1 eetlepel cacao - 2 eetlepels rum -4 eetlepels heet water

Voor de garnering:

de schil van 1/2 sinaasappel



Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Het ongewone van deze worteltaart is dat er helemaal geen bloem in voorkomt. En juist daarom is het deeg na het bakken zo verrukkelijk sappig. Eigenlijk hebben we hier te maken met een biscuitdeeg, waarbij bloem en zetmeel door de worteltjes, noten en het wittebroodkruim worden vervangen. De wortelen goed afborstelen in ruim koud water en laten uitlekken. Op een middelfijne rasp raspen. De eierdooiers in een kom met water zeer luchtig roeren. Bij beetjes twee-derde van de suiker en de vanillesuiker er goed kloppende aan toevoegen. Blijven kloppen tot beide soorten suiker zijn opgelost. De eiwitten met zout in een andere kom zeer stijf kloppen. Er tegen het einde de rest van de suiker bij laten glijden en ook hier blijven kloppen tot alle suiker in het eiwit is opgelost. De eiwitmassa op de dooiermassa leggen en daarover de geraspte worteltjes, hazelnoten, wittebroodkruim, bakpoeder, kaneel, rum en geraspte citroenschil leggen, respectievelijk strooien. Dat alles voorzichtig door elkaar spatelen. Een springvorm met doorsnede van 24 cm beboteren. Het deeg erin doen en de vorm op de middelste richel van de voorverwarmde oven plaatsen. Baktijd 60 minuten. Ovenstand: electrische oven: 160 C. gasoven (stand 3). Voor het glazuur de poedersuiker boven een grote kom zeven. Er de cacao door mengen en rum en water toevoegen. Roeren tot een glimmend glazuur is ontstaan. De koek uit de oven even laten staan tot de grootste hitte er vanaf is, daarna de vorm voorzichtig losmaken en op een rooster laten afkoelen. De bovenkant en de rand dik bestrijken met het glazuur. Voor de garnering de sinaasappel met een dunschiller zo dun mogelijk schillen en de schilletjes in kleine reepjes van 1 mm dik snijden. Deze over het midden van de koek uitstrooien. Het glazuur nu laten opstijven. Daarna, afgedekt, nog eens 2 dagen op een koele plaats laten staan om door te trekken en pas dan serveren.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van gebs
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top