Volkorenbrood

  • Montignac, Brood
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 19-06-2000

Zelf brood bakken is natuurlijk het lekkerste! Alleen al de geur doet onze smaakpapillen tintelen. Uit: Smakelijk met Montignac, gerechten uit de Vlaamse keuken van Nathalie Seliffet.

Deel dit recept

Ingrediënten
750 gr volkorenmeel
4,5 dl water
20 gr droge gist
2 eetl lauw water
vetstof
1 koffiel zout
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

TIPS:
* Maak het deeg, voor een luchtig brood, aan de slappe kant. Anders kunnen gistcellen zich niet voldoende uitzetten.

* Respecteer de rijstijden. Te kort rijzen geeft klef brood en de korst barst en laat los van het kruim, te lang rijzen doet het brood z'n kleur, geur en smaak verliezen.

* Plaats het brood of kleine broodjes tijdens het bakken in het midden van de oven. Zit het brood echter in een bakvorm dan wordt het op de onderste richel gebakken. Bij een hete lucht oven maakt de niveaustand niet veel uit. Men kan zelfs gebruik maken van alle richels.

* Als het brood hol klinkt wanneer u op de onderkant klopt, is uw brood voldoende gebakken. Vooraleer u het brood aansnijdt, even laten afkoelen.

Bereidingswijze

Los de gist op in het lauwe water.
Doe het meel in een beslagkom, maak in het midden een kuiltje. Giet daarin de opgeloste gist. Strooi weinig zout langs de rand van de kom.
Meng alles onder toevoeging van beetjes water.

Laat het bekomen deeg, afgedekt, op een tochtvrije plaats 45 minuten rijzen.
Vet de bakkom in.
Kneedt het brood zodat er een luchtige massa onstaat, en laat opnieuw rijzen.

Verdeel het deeg in de bakvorm en plaats deze in een voorverwarmde oven van 225 gr Celcius gedurende 1 uur.

Haal het brood uit de bakvorm en laat het afkoelen alvorens u er heerlijke boterhammen van snijdt.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten