Rumtopf

  • Duits,
  • > 120 min.

Voor de rumtopf mogen alleen onberispelijk gave vruchten worden gebruikt. Uit een inmaak-kookboek.

Deel dit recept

Ingrediënten
600 gr aardbeien, 600 gr kersen, 600 gr abrikozen, 600 gr perziken, 600 gr mirabellen, 600 gr pruimen, 600 gr peren, 600 gr blauwe druiven, 600 gr witte druiven, 600 gr ananas, 1.5 l rum (54 0/0), 1 kg suiker.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Dit is een suggestie voor een rumtopf. Voor het maken van een rumtopf is veel geduld nodig. Wanneer we in mei of juni beginnen met de eerste vruchten, gaan er enkele maanden overheen voordat we echt van dit werk kunnen genieten. De vruchten worden in het seizoen waarin ze geplukt zijn eerst met suiker vermengd, vervolgens in de pot gedaan en overgoten met rum. Na elke nieuwe laag wordt er een schoon bordje op gelegd, dit voorkomt dat de vruchten gaan drijven. De vruchten moeten altijd ruim onder de rum staan. Controleer dit regelmatig en schenk zonodig rum bij.

Bereidingswijze

In dit recept suggereren we een aantal vruchten die in een rumtopf gebruikt kunnen worden, om te beginnen: aardbeien.De aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en grote vruchten halveren. Kersen: wassen en stelen en pitten verwijderen. Abrikozen en perziken wassen, even blancheren in kokend water, ontvellen, halveren en ontpitten. kleine vruchten heel laten, grote halveren. Pruimen wassen, ontvellen, halveren en ontpitten. peren schillen, in achten snijden en ontpitten. De peren in een lichte suikerstroop stoven tot ze zacht zijn, goed uit laten lekken en vervoelgens af laten koelen. Druiven wassen, van de trossen halen en ontpitten. Ananas schillen en de ingroeiingen verwijderen. Vruchtvlees eerst in schijven, daarna in stukjes snijden.

Serveertip

De vruchten in een grote (aardewerken) pot leggen. Elke nieuwe laag vruchten met ongeveer 250 gr suiker mengen en er ongeveer 1/2 l rum overheen gieten. Er moet altijd een laag van ongeveer 1 cm rum boven de vruchten staan. Pot telkens afsluiten met folie en op een koele, donkere plaats newaren. Vier weken nadat de laatste vruchten in de pot zijn gegaan nog 1/2 l rum toevoegen. Twee weken daarna is de rumtopf geschikt om te worden aangebroken

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jam_en_gelei avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten