1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Spaanse keuken
  5. Zarzuela

Zarzuela

  • Spaans, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 14-06-2000

Ingrediënten 6 personen


Gamba's, heek, inktvis, mosselen, venusschelpen en zeeduivel
Verder:
- 3 grote uien
- 5 grote tenen knoflook
- zwarte peper
- oregano
- blokje visbouillon
- pakje gezeefde tomaten
- olijfolie
- 2 eetlepels bloem
- 3 gedroogde chilipepertjes
- halve theelepel suiker
- verse peterselie


Verder heb je nodig


Grote pan (bijv. wok, zo'n zware smeedijzeren)


Zarzuela
Zarzuela

Diverse vis, schaal- en schelpdieren, gestoofd in een saus van tomaten, knoflook en uien

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Vis (heek en zeeduivel) schoonmaken en in grote stukken snijden.
Schaal- en schelpdieren schoonmaken. Schaaldieren niet pellen. Schaal- en schelpdieren koken totdat schelpdieren open gaan en de (verse) gamba's roze kleuren.
Kookvocht bewaren.
In de tussentijd de uien en de knoflook grof snipperen.
Het achtergehouden kookvocht op smaak maken met oregano en een visbouillonblokje.

Bereidingswijze

In 2-3 eetlepels olijfolie de uien, chilipepertjes en knoflook fruiten. Hierover heen flink wat zwarte peper strooien. Als de uien glazig zijn, de bloem erbij. Dan scheutje voor scheutje het kookvocht erbij gieten. De saus moet redelijk dik blijven.
Het pakje gezeefde tomaten erbij en alles goed mengen en kort laten koken. Nu even proeven of de saus pittig genoeg is, eventueel zwarte peper erbij of een chilipepertje. Doe tevens het halve theelepeltje suiker erbij. Nu de in stukken gesneden vis in de saus leggen. 5 minuten laten pruttelen. Dan de schaal- en schelpdieren erbij doen en (voorzichtig) alles door elkaar mengen. Het geheel goed warm laten worden, maar niet meer tot kookpunt. De schaal- en schelpdieren zijn reeds voorgekookt, want anders worden de gamba's en de inktvis droog en taai. Een kwartiertje op klein vuur goed warm laten worden (met deksel).
Pan van het vuur halen, en verse peterselie er over heen knippen.

Serveertip

Ijskoude, witte Spaanse wijn, veel stokbrood
(om te "soppen" in de saus), een (tonijn) salade en/of tortilla erbij serveren.

Dit gerecht kun je met net zoveel vis maken als je zelf wilt.De saus van dit gerecht maak ik ook wel zonder de tomaten, maar dan wel met extra knoflook, en dan doe ik er kleine kreeften bij en gebruik ik tevens saffraan.
By the way, alleen langoutines in de rode versie van deze saus zijn ook niet te versmaden....
Dit gerecht maak ik bij voorkeur in de zomer. Oude vrienden uitnodigen (die dit gerecht altijd wel willen eten en dan ook nog lekker met je handen eten), in de tuin zitten met die grote pan in het midden van de tafel.. De geuren, de smaak en het ongecompliceerde eten van dit bij ons populaire gerecht brengen ons allen weer terug in Zuid-Spanje!



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ananas_a


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ananas_a
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top