1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. caramelbonbons

caramelbonbons

  • Nederlands, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 06-06-2000

Ingrediënten


450 gram fijne kristalsuiker/ 300 gram slagroom met een snufje zout/ 600 gram gehakte witte chocolade of naar smaak 500/550 gram gehakte melkchocolade of 400/450 gram gehakte pure chocolade.


Verder heb je nodig


Een zware RVS steelpan met een hoge rand om te carameliseren.
Een met bakpapier beklede bakplaat.


Heerlijke zelfgemaakte bonbons naar recept van Kees Raat (lees eerst mijn ingezonden artikel voor het maken van bonbons).

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Doe de slagroom met zout in een pan en zet deze met het deksel op een laag vuur zodat het kookt wanneer de caramel klaar is.

Carameliseer de suiker:
Verwarm de steelpan op het vuur.
Doe een kwart van de suiker in de steelpan en laat deze al roerende smelten. De caramel mag beslist niet te bruin worden daar deze anders bitter wordt, dus op een laag vuur.
Zodra de suiker bijna is opgelost beetje voor beetje de rest toevoegen tot alles is opgelost en het geheel mooi goudbruin is.

Draai het vuur uit en giet geleidelijk de kokende slagroom bij de caramel en roer deze voorzichtig door en pas vooral op voor het spatten van de massa. De gesmolten suiker is gloeiend heet!!!

Zet de steelpan terug op het lage vuur en roer tot het een mooie egale massa wordt en haal dan de pan van het vuur.
Wacht tot het niet meer kookt en voeg de chocolade toe maar niet meteen alles, want het kan zijn dat de caramel snel verzadigd is en bij teveel chocolade kan deze in de schift gaan (deze ziet er dan olie-achtig en niet egaal uit).
In geval van schiften apart wat slagroom koken en dit erdoor roeren.

Stort het mengsel vervolgens in een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de vulling 5 uur afkoelen op kamertemperatuur en zodar het stevig is, draait u het om, legt het op een met poedersuiker bestrooid blad en verwijdert u het papier.
Snij de vulling in blokjes en rol deze snel in koele handen tot balletjes en gebruik wat poedersuiker tegen het plakken.
Dan de bolletjes met de handen met getempereerde chocolade inrollen: Gebruik plastic handschoenen, neem wat van de getempereerde chocolade in de ene hand en rol dan het bolletje door de chocolade.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van corrieneeltje


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van corrieneeltje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top