1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Engelse keuken
  5. Apple crumble

Apple crumble

Door: goliath

  • Engels, Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 04-06-2000

Ingrediënten 4 personen


50 gram bloem, gezeefd;
75 gram suiker; 50 gram boter;
75 gram grote blauwe (Californische of Chileense) rozijnen;
4 grote appels, goudrenetten of appels naar eigen smaak en voorkeur;
1 eetl. limoen- of citroensap;
1,25 dl creme fraiche;
2 eetl. licht geroosterde geschaafde amandelen.



Een gerecht dat in Engeland aanvankelijk 'downstairs' werd gegeten en pas later, toen men ontdekte dat het heel smakelijk was, ook 'upstairs' werd opgediend. En toen werd de aanvankelijk gebruikte goedkope sour cream vervangen door altijd wat prijzige clotted cream. In het recept van vandaag komen beide roomsoorten niet voor. Er wordt creme fraiche gebruikt en dat is wel zo lekker!

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak met behulp van de Keukenmachine van bloem, boter en 50 gram suiker snel een kruimelig deeg. Zet de kom met het deeg in de koelkast. Spoel de rozijnen onder stromend koud water. Leg ze in een pannetje en schenk er zoveel heet water bij tot ze royaal onder liggen. Laat ze zo lang weken tot het water koud is geworden. Breng dan alles aan de kook. Neem het pannetje van de warmtebron en laat alles opnieuw koud worden. Laat de rozijnen daarna op een zeefje uitlekken.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes. Sprenkel het limoensap en 1 eetlepels suiker erover en voeg de rozijnen toe. Schep alles enkele malen om.

Verdeel appels en rozijnen over vier ovenvaste schaaltjes of kommetjes. Strooi de deegkruimels erover.

Plaats de schaaltjes of kommetjes op het rooster in het midden van de tot 200 ?C. voorverwarmde oven. Laat de gerechten in 20 - 25 minuten goudbruin en net gaar bakken.

Klop intussen de creme fraiche met 1/2 eetlepel suiker even flink op.

Serveertip

Bestrooi de warme apple-crumble eerst met de geroosterde geschaafde amandelen en schep er daarna de room op.
Vervang rozijnen door in stukjes gehakte geconfijte dadels of vijgen.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van goliath
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top