Pom

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 22-05-2000

Surinaams (feest)gerecht

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 grote panklare kip (of 1 kg. kipkarbonaadjes), 4 grote tajers (of 1 pak geraspte tajer uit de diepvries - toko), 3 grote tomaten of 4 eetlepels tomatenpuree, 1 pakje margarine, 1 eetlepel suiker, 2 grote uien, 2 kippenbouillonblokjes, 1 peper (madame jeanette - toko), zout, zwarte peper, nootmuskaat, sap van 2 sinaasappelen of 2 zuuroranjes. Indien gewenst 250 gr. zoutvlees (toko)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
kleine braadslee of klein formaat pom-bakblik, grote braadpan

Voorbereiding

De kip in stukken snijden en afdrogen. De stukken kip met een mengsel van peper, zout en nootmuskaat inwrijven. (Het zoutvlees in stukjes snijden en het zout laten uittrekken). De ui snipperen, de tomaat in stukken snijden. De peper van zaadjes ontdoen en fijnhakken. De tajers dik schillen, wassen, raspen of malen of de ontdooide tajer in een schaal doen. De sinaasappelen of zuuroranjes uitpersen en erdoorroeren om verkleuring te voorkomen.

Bereidingswijze

De margarine heet maken en hierin de kip bruin bakken (het zoutvlees meebakken). Het vlees uit het vet halen. In het vet de gesnipperde ui, fijngehakte peper en stukjes tomaat bakken. Het vlees er weer bij doen, 2 glazen water toevoegen met de bouillonblokjes. Alles zachtjes stoven.
Het vlees op smaak afmaken en uit de jus halen.
EEN DEEL van de jus vermengen met de tajer, de suiker hieraan toevoegen en deze op smaak afmaken met zout en peper. In een beboterde braadslee of bakblik de helft van de tajermassa doen. Hierop de stukken kip (en zoutvlees) rangschikken. Met de overige tajer bedekken. De pom nu overgieten met de rest van de jus en afgedekt in een hete oven op 250?C. gaar en bruin bakken in ? 1? uur.
De laatste 15 min. zonder afdekking. De pom is gaar wanneer een mes erin gestoken, een bruin papje vertoont.
Als men na het raspen merkt dat de tajers "jeuken" kan dit soms verholpen worden, als het niet heel erg is, door een scheutje rum of lemmetjessap te gieten in de tajer of een fles sodawater of een rauwe groene banaan in stukjes te snijden en hier en daar in de pom stoppen en meebakken.
Dit laatste is niet nodig als u tajer uit de diepvries gebruikt.

Serveertip

Bij rijst, surinaamse groente en zoetzure komkommersla.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

devilwoman avatar
devilwoman 12-11-2000

Ik heb je pom meegenomen. Ik had er al een recept van, maar deze lijkt me verukkelijk! ANNE

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten