citroen-cake of chocolade-cake of amandel-cake.

  • Nederlands, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 14-05-2000

O.a. een heerlijke frisse citroen-cake voor diegene die niet tegen koemelk en eieren kan.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
315 gram bloem, 1-1/2 zakje bakpoeder, 45 gram custardpoeder, 2 zakjes vanillesuiker, 225 gram witte basterdsuiker of gewone kristalsuiker, 150 gram margarine, 3 dl. water en 4 eetlepels poedersuiker.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Mixer, cakevorm van 1-1/2 liter en een oven.

Voorbereiding

Meng de gezeefde bloem met de bakpoeder, de custardpoeder, de vanillesuiker en de witte basterdsuiker. Voeg de gewassen en geraspte citroen toe aan het deeg. Smelt de margarine, schenk het water hierbij en voeg dit samen al roerende toe. Klop het deeg met behulp van een mixer ongeveer 5 minuten. Doe de massa direct over in de ingevette en de met bloem bestoven cakevorm. Vul de vorm voor maximaal tweederde deel om uitrijzen te voorkomen. Bak het deeg ongeveer 1 uur en 15 minuten in een voorverwarmde oven, gasstand 3/180 graden. Open de oven niet om inzakken te voorkomen. De cake is gaar als een breinaald die erin gestoken wordt, er droog uitkomt. Laat de cake afkoelen en neem de cakevorm voorzichtig weg. Bestrooi de afgekoelde cake met de poedersuiker. Garneer de cake eventueel met citroenglazuur gemaakt van 100 gram poedersuiker. Veel succes en eet smakelijk.

Serveertip

Voor chocoladecake of carobecake: voeg 5 eetlepels carobe of pure chocolade en eventueel 2 eetlepels chocoladelikeur toe aan het deeg.
Voor amandelcake: voeg 5 eetlepels gehakte amandelen en 2 eetlepels amandellikeur toe aan het deeg.
Voor koffiecake: voeg 2 eetlepels oploskoffie, 1/2 theelepel kaneel en 2 eetlepels koffielikeur toe aan het deeg.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

akippie avatar
akippie 19-04-2013

Hij is heel goed geworden nu nog goed afkoelen en dan doe ik er een witte chocolade (glazuur )met wat citoen rasp overheen..

akippie avatar
akippie 19-04-2013

Hij staat nu in de oven en ben benieuwd hoe die wordt laat het over iets meer dan een uur weten!!

miendobbelsteen1 avatar
miendobbelsteen1 04-10-2011

Maandje geleden op een markt de tip gekregen om cake in te maken in Weck-potten. Leek me heel raar, maar het werkt! Je kan elk gewenst cakebeslag recept gebruiken en dat (ongebakken) in een Weck-pot doen. Nooit hoger dan voor de helft vol i.v.m. het rijzen. Afsluiten met een rubberrand en 2 klemmen en zo`n 100 minuten op 100 graden in de stoomoven op stoomstand of in een pan water. Na het afkoelen de klemmen eraf.Je krijgt dan een heerlijke soort spongecake die net nog plakkerig is, echt heerlijk! Heb de potten besteld bij inmaakwinkel.nl omdat de webwinkel vlakbij is en ik de potten kon ophalen. (ook lekker goedkoop) Succes, Mientje

nuffie avatar
nuffie 25-11-2000

Ik heb net een nieuw fornuis en een grote oven geplaatst in mijn nieuwe keuken en ga dit zeker proberen! Ik heb al zoveel cake gebakken en allemaal mislukt zonder ei dat ik de hoop eigenlijk had opgegeven... Je hoort wel hoe het is afgelopen! groetjes, Annemarie

toos_je avatar
toos_je 02-09-2000

Ik ga dit zeker proberen. Het probleem is vaak dat de cake niet luchtig genoeg wordt zonder eieren. Ik laat het weten.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten