smulpannekoeken (voor voedselallergie patienten)

  • Kinderkeuken, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 14-05-2000

Een variant op de gewone pannekoeken maar dan zonder koemelk en eieren, speciaal voor voedselallergie-kinderen maar wel erg lekker.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Voor mijn zoontje Thomas die een voedselallergie heeft voor melk en eieren, maak ik wel eens dit pannekoeken-recept. Hij smult er altijd van. Ingredienten zijn: 1 pak zelfrijzend bakmeel, 200 gram boter/margarine, 200 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker, snufje zout en 8 dl. water.
Het beslag: doe een pak zelfrijzend bakmeel in een grote kom en wanneer je bijv. geen melk of eier-producten mag hebben 8 dl. water bij en meng dit geheel samen met de kristalsuiker, de boter en de vanillesuiker tot een glad mengsel. Eventueel kun je er nog wat kaneel door doen. Doe in een tefalpan een klontje boter en schenk het beslag in de pan. Laat het rustig bakken en varieer met schijfjes appel, reepjes ontbijtspek of bestrooi de pannekoek wanneer hij aan beide zijdes bruin is met stroop,jam, of poedersuiker. Eet smakelijk!
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Tefalpan, grote kom voor het beslag, garde, soep-opschep-lepel.

Voorbereiding

Wanneer je de boodschappen in huis hebt kun je beginnen.

Bereidingswijze

Wanneer je dit beslag anders wilt maken kun je ook het volgende doen: meng de gist aan met 1-1/2 eetlepel lauw water en voeg de suiker toe. Meng de gezeefde bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden. Schenk de gistoplossing in het kuiltjes en roer de bloem er door heen. Voeg de rest van het lauwe water er beetje bij beetje door en roer het beslag glad. Laat het beslag met een vochtige doek afgedekt op een warme maar tochtvrije plaats ongeveer 1 uur rijzen. Smelt 1/4 deel van de margarine in de pan en laat het bruin worden en schenk een gedeelte van het beslag erover. Bak de pannekoeken op zacht vuur en keer ze regelmatig om. Voor glutenvrije pannekoeken: neem glutenvrije bloem of boekweitemeel i.p.v. bloem. Saccharosevrije pannekoeken: neem honing of maismoutstroop i.p.v. suiker. Ingredienten zijn voor het de gist-pannekoeken zijn: 1/2 zakje gistkorrels, 4 dl. lauw water, 1/2 theelepel suiker, 250 gram bloem, 1 theelepel zout, 20 gram margarine. De pannekoeken met gist vinden wij persoonlijk niet zo lekker omdat je de gistsmaak er bovenuit proeft, maar dit is persoonlijk smaak. Dit recept komt uit een kookboek voor voedselallergie en -intolerantie. Meer dan 1000 smakelijke recepten staan hierin. Van voorgerechten tot nagerechten met vervangers van koemelk, lactose, kippeei, gluten, pinda's, noten, additieven, cacao, sacharrose, citrusfruit, soja, vis en schelpdieren, aardappelen en mais. ISBN: 9041000267. Prijs F 60,- zeer de moeite waard!!.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

zachousky avatar
zachousky 13-10-2001

Sorry, het het recept nog niet geprobeerd, twee van mijn kinderen zitten in een klas met zwaar allergische kinderen, een met een allergie voor alle noten en kiwi en aardbeien en de ander met een allergie voor alle noten en eieren. Woon in Frankrijk waar het de gewoonte is dat een verjaardag op school met een taart gevierd wordt. Ben dus op zoek naar taartrecepten zonder eieren, ga dus zeker de citroen en chocolade cake uitproberen.

anita4 avatar
anita4 03-06-2001

HALLO, WAT EEN HANDIGE TIP, IK NEEM HEM MEE EN ZET HEM FAVORIET! BEDANKT EN TOT ZIENS! GR. ANITA

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten