Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Volkoren Notenstol

Volkoren Notenstol

Door: tasjiri

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 01-05-2000

Ingrediënten


350 gr volkorenbloem
150 gr tarwebloem
1 tl zout
3 el honing
1 tl kaneel
1 el gembersiroop
1 zakje vanillsuiker
2 zakjes droge gist (voor 1000 gr bloem)
100 gr zachte boter
250 gr rozijnen
250 gr gedroogde abrikozen in stukjes
250 gr gemengde noten
2 1/2 dl lauwe melk
4 bolletjes gekonfijte gember
1 goudreinet


Verder heb je nodig


Houten lepel, grote kom, oven


Lekker met amandelspijs en natuurlijk veel noten en vruchten. Is prima geschikt voor kerst, pasen en pinksteren.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Maak minstens een week van tevoren het amandelspijs (recept staat ook op mijn pagina).
Snijd de abrikozen, de appel en de noten klein.

Bereidingswijze

Schep de bloem, het zout, het kaneel door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de honing, vanillesuiker, gist en een beetje van de melk in. Laat het 10 minuten staan.
Voeg de melk en de boter toe en kneed het minstens 10 minuten goed door tot er een soepel deeg is ontstaan. Vorm van het deeg een grote bal en leg deze in een wijde kom. Hang een vochtige doek over de kom en plaats deze op een lauwwarme plek. (een oven 5 min. vol verwarmen en uitzetten is prima)Laat het deeg 1 uur rijzen.
Kneed de lucht uit het deeg en voeg de rozijnen, abrikozen, appel, gember, gembersiroop en gehakte noten toe. Vorm van het deeg een min of meer ovale lap en leg op net naarst het midden de rol spijs. Sla de lap dubbel en sluit de naden. Laat vervolgens de stol op een lauwwarme plek nog 30-45 minuten narijzen, tot hij mooi groot is.
Verwarm de oven voor tot 200 C en bak de stol in 40-45 minuten mooi goudbruin en gaar. Leg de stol op een taartrooster, bestrijk hem met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker, als hij nog warm is.

Serveertip

Lekker met of zonder boter



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van tasjiri
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top