1. Home
  2. Recepten
  3. Regionale keuken
  4. Zeeuwse Bolussen

Zeeuwse Bolussen

Door: kjirsti

  • Regionaal, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 18-04-2000

Ingrediënten


500 gr. bloem - 1 mespuntje zout - 3? dl. melk - 50 gr. gist - 75 gr. boter - 1 ei - 250 gr. donker bruine basterdsuiker - 2 el. kaneelpoeder



Bolussen zijn een heerlijke zoete lekkernij die bij de koffie of de thee wordt gegeten. Ze werden van oorsprong alleen in Zeeuws-Vlaanderen gebakken. Ze worden bolussen genoemd vanwege hun vorm en kleur. In Zeeuws-Vlaanderen worden ze 'drollen' genoemd en op Noord- en Zuid Beveland 'jikkemienen'. In Cadzand (Zeeuws-Vlaanderen) worden de bolussen voor het opdienen besmeerd met roomboter, iets dat tegenwoordig ook in andere delen van Zeeland gretig aftrek vindt.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 250? C.

Bereidingswijze

Zeef de bloem boven een kom en voeg wat zout toe. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Los de gist in een beetje lauwwarme melk op, samen met de boter. Maak een kuiltje in de bloem en giet hier de gistoplossing in. Klop het ei los en voeg dit bij de gistoplossing in het kuiltje in de bloem. Giet dan - beetje voor beetje - voorzichtig de rest van de lauwwarme melk erbij. Kneed alles nu tot een soepel deeg. Laat het deeg - afgedekt onder een vochtiger doek - op een warme plaats een uur rijzen.

Meng ondertussen de donker bruine basterdsuiker met de kaneel.

Kneed na het rijzen het deeg nog keer goed door. Bestrooi het aanrecht ruim met bloem. Rol het deeg hier op uit tot een lap van 2 cm dikte. Snij het deze lap reepjes van 3 cm. breed en 10 cm. lang. Rol deze reepjes stuk voor stuk uit tot een lengte van 35 cm. Haal deze reepjes door het suikermengsel en rol er daarna 'drolletjes' van. Druk hiervoor met duim en wijsvinger 1 uiteinde vast op het aanrecht en draai de rest van de reep er om heen. Druk het uiteinde van de reep aan de onderkant van de bolus vast. Leg de bolussen op beboterde bakplaat en laat 20 min. narijzen. Schuif de bolussen in de voorverwarmde oven en bak ze 20 minuten bruin en gaar. Haal de bolussen uit de oven en laat ze omgekeerd op een rooster afkoelen.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kjirsti
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top