Soep van de zeven smarten
- Vegetarisch, Soep
- 60-120 min.
Oorspronkelijk recept uit de tijd van de bijbel. In deze bijbelse kruidensoep gaan zeven bittere kruiden, als symbool van de zeven smarten van Maria, de moeder van Jezus. Het Feestmaal der Zeven Smarten, een oude maaltijd, werd wel gegeten op de zesde vrijdag van de Vasten. Hoewel dit een traditioneel vegetarisch gerecht is, kun je er door toevoeging van soepbotten, vlees of kip met bijbehorende bouillon een heerlijke maaltijdsoep van maken.
Ingrediënten
70 ml olijfolie, 50 g volkoren tarwemeel, 2 grote fijngehakte uien, 2 teentjes knoflook, 1 bosje peterselie, 1 bosje radijsloof, 250 g zuring of spinazie, 1 flinke struik witlof, 1 bosje mosterdblad (1/2 bosje als het blad erg groot is), 1 bosje raapstelen, 1 bosje koriander, 2 l water, 1 tl zout, evt. 1 el azijn* In plaats van genoemde groenten zijn ook bietenloof, snijbiet, boerenkool of wortelloof geschikt.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 999,67 kcal |
Koolhydraten | 53,27 g |
Eiwitten | 21,94 g |
Vetten | 73,03 g |
Bereidingswijze
Verhit in een soeppan de olie en voeg er beetje bij beetje, onder voortdurend roeren, het meel aan toe, tot het mengsel donkerbruin gekleurd is. Voeg uien en knoflook toe. Laat alles onder voortdurend roeren op zacht vuur pruttelen tot de ui zacht en bruin is.
Was en snijd of scheur de kruiden en groenten. Doe ze in de soeppan en voeg het vocht toe (de groenten moeten geheel onder water staan). Voeg het zout toe en laat alles minstens 30 minuten zachtjes koken. Proef de soep en voeg desgewenst meer zout en de eventuele azijn toe.
De exacte kooktijd hangt af van de persoonlijke smaak. Deze sterk smakende groenten worden meestal het liefste lang meegekookt. Een kooktijd van 2 uren is over het algemeen het maximum.
Garneer de soep eventueel met croutons.
Serveertip
Samen met brood en kaas vormt deze soep een heerlijke lichte maaltijd.