Zalm (gepocheerd )met bearnaisesaus

  • Nederlands, Feestmaaltijd
  • 30-60 min.

Derde gang van het paasdiner!
Hoofdgerecht

Deel dit recept

Ingrediënten 6 recipe.people
1 ui,
2 larierblaadjes,
6 peperkorrels,
1,5 dl witte wijn,
6 stukken gefileerde zalm van circa 120 gram per stuk(vers),
zout.
Voor de saus:

3 sjalotten,
4 takjes dragon,
1 theelepel dille,
3 eetlepels blanke azijn,
1,5 dl witte wijn,
4 eidooiers,
200 gram boter,
zout,
vers gemalen peper.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
zeef,
braadpan,
snijplank,
snijmes,
kom,
eetlepel,
steelpan,
Keukenpapier

Voorbereiding

Maak 'court bouillon'door cica 3/4 liter water aan de kook te brengen.
Doe daarin fijn gesnipperde ui, de larierblaadjes,geplette peperkrorrels,de wijn en de zout.
draai het vuur laag en laat het circa 10 minuten trekken.
Giet het vocht door een zeef die je boven de braadpan houd waar straks de vis in gepoceerd wordt.
Hak de dragontakjes en sjalotjes grof voor de saus.
Doe ze mer de azijn en witte wijn in een staalpan.
Breng het langzaam aan de kook en laat het in koken tot er nog maar circa 2 eetlepels vocht over is.

Bereidingswijze

Breng de 'court bouillon' aan de kook.
Leg de stukken zalm in de braadpan.
Laat tegen de kook aan het circa 8 minuten pocheren.
De juiste tijd ligt aan de dikte van de zalm.
Smelt de boter in een kommetje in de magnetron of in een pannetje op het vuur.
Houd het even apart.
Klop onder tussen voor de saus de eidooiers los in een kom los.
Giet door de zeef het ingekookte vocht erbij(druk het goed uit).
Zet de kom op een pan met een laagje water wat kookt.
Klop in een dun straaltje de gesmolten boter door de eidooiers.
Blijf kloppen tot de saus gebonden is.
De saus mag niet te heet worden,(beter is er een sudderplaatje eronder de zetten op het vuur)anders gaat de saus schriften.
Is het wel het geval dat het gebeurt,haal de pan dan meteen van het vuur en doe er een beeetje koud water bij.
Breng de saus op smaak met zout,peperdille en een beetje dragon.
Laat de vis uit de pan op keukenpapier uit lekken.Schep de zalm op de borden en de saus ernaast.


Serveertip

Gekookte krieltjes en worteltjes.
Of brocolli.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

orphan avatar

Doorsturen

Home Recepten