50 g bacon
1 ui
1 teentje knoflook
600 g aardappelen
200 g appelen
zout en peper
2 dl melk
0,5 dl room en 100 g kaas
Knoflookpers, rasp, keukenmachine, bakvorm.
Past bij elk vleessoort!
De ui snipperen en de knoflook persen. De aardappelen en de appels schillen. De bacon in reepjes of blokjes snijden en de kaas raspen.
De bacon wat uitbakken in een pan en de ui en de knoflook hierin fruiten. De aardappelen en de appels in dunne plakjes snijden met de keukenmachine. De helft van de aardappel/appalmengsel in de vorm doen en bestrooien met peper en zout. Het baconmengsel erover verdelen. Het resterende aardappel / appelmengsel erop leggen en bestrooien met zout en peper. De melk en de room door elkaar roeren en erover schenken. De geraspte kaas erover verdelen. De vorm in de oven zetten en de gratin gaar en lichtbruin bakken. De gratin op gaarheid controleren door in te prikken met een vork.
Ovenstand:175 a 200.C, 60 minuten.
De aardappelgratin past bij elke vleessoort en kan zo op tafel worden gezet. Als aardappelen in melk worden gekookt, hebben ze een langere garingstijd nodig. Houdt daar rekening mee!