Omelette Vesuvienne

  • Internationaal, Nagerecht
  • 10-20 min.

Feestelijk nagerecht

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
1 liter vanille-roomijs
1 kant en klare cake
4 el likeur (Marasquin, Grand Marnier of Cointreau)
3 eiwitten
zout
150 g basterdsuiker
poedersuiker
plastic huishoudfolie
bakpapier
Voor het flamberen:
3 el rum of cognac
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven

Voorbereiding

Diepvries op de hoogste stand zetten. IJs ca. 2 uur erin leggen, zodat het voor gebruik keihard bevroren is.
Cake in de lengte in plakken van 1 cm snijden. Besprenkelen met likeur. Snijplank met huishoudfolie bedekken.. IJs uit verpakking halen en op snijplank leggen. IJs aan alle kanten (ook aan de korte zijkanten en de onderkant) zo goed mogelijk met cake bedekken. Uitstekende stukken wegsnijden, zodat er een rechthoekig pakket overblijft. (Dit isolatielaagje voorkomt dat het ijs in de oven gaat smelten.)
IJs-cakepakket op de snijplank tot gebruik in diepvriezer zetten.

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 250 graden (indien mogelijk met extra bovenwarmte)
Basterdsuiker zeven. In kom eiwitten met een mespunt zout stijfkloppen. Vervolgens lepel voor lepel de basterdsuiker erdoor kloppen tot het eiwitschuim glanzend en taai is. (Klop niet te lang, want dan wordt het eiwit opnieuw vloeibaar.)
Vanaf dit moment moet er snel en efficient worden gewerkt.
IJs-cakepakket met behulp van plastic folie in ovenvaste schaal zetten. met eiwitschuim bedekken, hier en daar "punten" trekken, zodat een grillig effect ontstaat. Bovenkant bestuiven met een dun laagje poedersuiker. In oven in ca. 3 a 4 minuten het eiwitschuim goudbruin laten kleuren (blijf erbij i.v.m. de lichte ontvlambaarheid van de poedersuiker).
In een grote soeplepel of een steelpannetje de rum of cognac verwarmen. Omelette uit de oven nemen en op een schaal zetten. Met een lucifer warme drank in soeplepel of diep steelpannetje aansteken. Voorzichtig langs de omelette Vesuvienne schenken.
Let op brandgevaar! Nooit flamberen onder een afzuigkap die aanstaat!
Direct opdienen. Vuur laten uitbranden. Omelette in 8 plakken snijden.

Serveertip

Flamberen met minder risico kan als volgt: zet op de bovenkant van het ijs-cakepakket lege eierschalen. Druk deze goed in het eiwitschuim. De warme drank erin en aansteken.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

coco_1 avatar
coco_1

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten