Salade van kiemgroenten
- Salade
- 10-20 min.
Oorspronkelijk recept uit de tijd van de bijbel. Deze ongewone salade combineert de wrange smaak van linzen, de zoete smaak van ongekiemde tarwe en de scherpe smaak van sesamzaad met bindsla, een slasoort die in de tijd van de bijbel werd verbouwd. De combinatie van een peulvrucht, een graansoort en een zaad is bijzonder gezond, omdat deze completerende aminozuren bevatten, waardoor men volwaardige eiwitten binnenkrijgt. Een goede planning is noodzakelijk, want de kiemtijd van de linzen is 4 dagen!
Ingrediënten 4 personen
Salade:50 g gedroogde linzen, 125 g gedroogde tarwekorrels, 2 el ongepeld sesamzaad, ongeveer 12 bladeren bindsla (in stukjes gescheurd)
Dressing:
150 ml olijfolie, 70 ml azijn, 1 el honing, eventueel 1 teentje knoflook uit de pers
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 528,87 kcal |
Koolhydraten | 16,79 g |
Eiwitten | 10,54 g |
Vetten | 42,19 g |
Benodigdheden
Potten
Voorbereiding
Vier dagen van te voren met de voorbereidingen beginnen!
Week de linzen 4 dagen voor het bereiden van de salade in water en laat ze ontkiemen (3-4 keer per dag spoelen). Week de tarwekorrels en het sesamzaad de dag erna in aparte potten en laat deze ook ontkiemen (2-3 keer per dag spoelen voor de tarwe en 3-4 keer per dag voor het sesamzaad; de kiemen mogen niet langer worden dan de lengte van de korrel, want dan wordt de smaak bitter).
Zie ook het artikel 'Kiemgroenten'.
Bereidingswijze
De vierde dag:
Bereid de dressing door de genoemde ingredienten goed door elkaar te mengen en schep alle kiempjes erdoor. Laat het geheel twee uren marineren.
Voeg vlak voor het opdienen de sla toe.
De gemarineerde kiempjes kunnen een aantal dagen in de koelkast bewaard worden.