Matze, het ongezuurde brood

  • Brood
  • 20-30 min.

Oorspronkelijk recept uit de tijd van de bijbel. Ongezuurd brood wordt gezien als het 'brood der smarten'. Het is het enige brood dat de joden gedurende de week van het Pascha mogen eten. Om te voldoen aan de huidige eisen voor het Pascha, mag er tussen het tijdstip dat het meel met water in aanraking komt en het matze-deeg gemengd, gekneed en in de oven geplaatst wordt, hoogstens 17 minuten verstrijken

Deel dit recept

Ingrediënten
* 200 ml water
* 500 g volkoren tarwemeel
of:
* 250 g volkoren tarwemeel en 250 g gerstemeel
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 837,50 kcal
Koolhydraten 158,50 g
Eiwitten 31,00 g
Vetten 4,75 g

Voorbereiding

Verwarm de oven voor tot 250 graden.

Bereidingswijze

Roer het meel en het water goed door elkaar met een houten lepel. Bestuif de bovenkant van dit mengsel met een klein beetje meel. Wrijf de handen in met meel en kneed het deeg 3 minuten lichtjes. Verdeel het vervolgens in 6-8 ballen. (Voor kleinere matzes kun je kleinere deegballen maken).
Vet een bakplaat in.
Druk de deegballen met de hand of met een deegroller uit tot een platte schijf met een diameter van ongeveer 13 cm. Prik er met een vork gaatjes in om te voorkomen dat het deeg gaat bollen. Bak de matzes 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de matzes uit de oven en dien ze meteen op als ze zacht moeten blijven. Anders de oven uitdraaien en de matzes erin laten liggen tot de oven geheel afgekoeld is. De matzes zijn nu knapperig en kunnen in luchtdichte trommels heel lang bewaard blijven.

Serveertip

Serveren met soep en zachte kaas.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

watdepotschaft avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten