1. Home
  2. Recepten
  3. Multi-culturele keuken
  4. Broodkuikentjes

Broodkuikentjes

  • Multi-cultureel, Brood
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 30-03-2000

Ingrediënten 2 personen


- 250 gr. patentbloem op kamertemperatuur
- 15 gr. gist
- 1 deciliter lauwwarme melk
- 40 gr. suiker
- 40 gr. zackte margarine of boter
- 1 theelepel zout
- 2 gekookte niet gepelde eieren
- 1/2 theelepel olie
- 1 klein ei
- 2 krenten, rozijnen of stukjes gekonfijte
vruchtjes
- 3 eetlepels sesamzaad


Verder heb je nodig


Deegkom, kleine kom, natgemaakte doek, bloemzeef, eventueel een mixer met kneedhaken, keukenschaar, pannekoekmes, boterkwast, oven(230 C,gasstand 4-5)


Fijn voor een feestontbijt met de Paasdagen

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. Spoel de deegkom om met lauw water. Droog de kom en zeef er de bloem in. Zet van de bloem 2-3 eetlepels apart.

2. Roer de gist in een kleine kom vloeibaar met de helft van de melk. Houdt 2 eetlepels melk achter. Doe de rest van de melk met de suiker en de margarine bij de opgeloste gist.
Maak middenin de bloem een kuiltje en schenk daar de melk met de gist in.

3. Meng de inhoud van de kom door elkaar.
Kneed het mengsel, onder toevoeging van de rest van de melk en het zout, tot een glad en veerkrachtig deeg ontstaat dat niet meer aan de wand van de kom of aan de vingers kleeft.

4. Dek de kom af met een natgemaakte doek en laat het deeg op een warme, niet tochtige plaats ongeveer 1 uur rijzen tot het de dubbele van de oorspronkelijke hoeveelheid heeft.

5. Bestuif een deel van het werkvlak met wat van de apart gezette bloem en strooi ook wat bloem op het deeg.

6. Kneed het deeg met de handen zeer goed door tot het deeg blazen gaat vertonen.
Verdeel het deel in 2 porties.

7. Vorm daarvan stukken van ongeveer 15 cm lengte en 8-9 cm hoogte. Duw in het deeg even onder het midden kuiltjes. Leg daar de eieren in. Vorm het deeg zo bij, dat de kop en staart worden gevormd en knip daarin een kammetje en de staartveertjes.

8. Maak de deegdiertjes met het pannekoekmes los van het werkvlak. Bestrijk een deel van de bakplaat dun met olie en leg daar de kuikens, op enige afstand van elkaar op.

9. Laat het deeg op de lauwwarme plaats nog 15-20 min. narijzen.

10.Verwarm de oven 10 minuten voor.

11.Klop het ei met 1 eetlepel lauwwarm water, 2 druppels olie en een paar korrels zout los.

12. Bestrijk de deegdiertjes met ei. Druk een
"oog" op de goede plaats in het deeg en bestrooi het deeg met sesamzaadjes.

13. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het deeg gaar en mooi van kleur worden.
Controleer na ongeveer 25 minuten of de broodjes gaar zijn.

Serveertip

Variatie:

Varieer met de vormgeving van het deeg. Veel succes oogsten ook de zogenaamde eierboertjes, waarvan de aangegeven hoeveel deeg 4 stuks, met elk een ei in de armen geklemd, kunnen worden gemaakt.

Vorm van de aangegeven hoeveelheid deeg en 1 extra ei 3 kuikens van wat kleiner formaat.

Gebruik eventueel de halve inhoud van een pak wittebroodmix en maak daarvan deeg volgens de gebruikaanwijzing op de verpakking



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van emmie_m_a


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van emmie_m_a
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top