verse mayonaise

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 25-03-2000
  • verse mayonaise

    Verse mayonaise

    Verse mayonaise

De voedingsmiddelen industrie bederft ons onder kookgemak. Nog even en niemand weet meer wat dat is: koken. De mayonaise is hier een duidelijk voorbeeld van. Houd de oefeningen vol en maak bij gelegenheid eens deze "huisgekookte" verse mayonaise

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 eidooier
1 theelepel dyon mosterd
zout
3 theelepels (rodewijn)azijn
1 dl olijfolie of zonnebloemolie
1 dl olijfolie extra vierge
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 466,82 kcal
Koolhydraten 0,14 g
Eiwitten 0,88 g
Vetten 51,37 g
Benodigdheden
Kom
Garde of handmixer
Lukt ook goed in de foodprocessor.

Voorbereiding

Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn

Bereidingswijze

Roer eierdooier, mosterd, een mespunt zout en 1 theelepel azijn goed door elkaar. Roer er dan theelepelsgewijs olie bij tot het mengsel enig volume krijgt. Klop de resterende olie met een garde of handmixer scheutje voor scheutje door de emulsie tot een kwabbige dikke mayonaise is verkregen. Voeg halverwege en even voor het einde nog een theelepel azijn toe, zodat de emulsie niet kan verzadigen waardoor hij uiteen valt. Roer er tot slot een eetlepel heet water door zodat de mayonaise zich stabiliseert.
De saus is in een pot gemakkelijk een week houdbaar in de koelkast, maar dat is waarschijnlijk niet haalbaar.
Geen zorgen om salmonella's, die houden het niet vol door het zuur in de mayonaise.

Serveertip

Behalve bij gebakken aardappelen en salades ook heerlijk bij vis of vlees.

Laatste reacties

sandervanbrussel avatar
sandervanbrussel 20-02-2002

het is mooi dat dit soort recepten er nog opstaan, want er zijn veel mensen die niet weten hoe ze een goedde mayonaise maken en het is ook goed om toch nog even te spieken.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten