1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Broodkuikentjes

Broodkuikentjes

  • Nederlands, Ontbijt
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 23-03-2000

Ingrediënten 2 personen


250 gr.patentbloem op kamertemperatuur,15 gr.
gist,1 dl.lauwwarm melk,40 gr.suiker,40 gram
margarine of boter,1 theel.zout,2gekookte
niet-gepelde eieren,1/2 theel.olie,1 klein ei
2 krenten,rozijnen of stukjes gekonfijte
vruchtjes en 3 eetl.sesamzaad.



Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Spoel de deegkom om met warm water,en droog
de kom.

Bereidingswijze

Zeef de bloem in de kom,zet van de bloem
2-3 eetl.apart.Roer de gist in een kleine kom
vloeibaar met de helft van de melk.Houd 2eetl
melk achter,doe de rest van de melk met de suiker en de margarine bij de opgeloste gist.
Maak middenin de bloem een kuiltje en schenk daar de melk met gist in.Meng de inhoud van de kom door elkaar.Kneed het mengsel,onder
toevoeging van de melk en het zout,tot een
glad en veerkrachtig deeg ontstaat dat niet meer aan de wand van de kom of aan de vingers
kleeft.Dek de kom af met een natgemaakte doek en laat het deeg op een warme,niet tochtige plaats c.a 1 uur rijzen tot het dubbele van de oorspronkelijke hoeveelheid.
Bestuif een deel van het werkvlak met wat van de apart gezette bloem en strooi ook wat bloem op het deeg.Kneed het deeg met de handen zeer goed door tot het deeg blazen
gaat vertonen.Verdeel het deeg in 2 porties.
Vorm daarvan stukken van c.a15 cm.lengte
en 8-9 cm.hoogte.Duw in het deeg even onder
het midden een kuiltjes.Leg daar de eieren in
Vorm het deeg zo bij,dat de kop en staart worden gevormd en knip daarin een kammetje
en de staartveertjes.Maak de deegdiertjes met het pannekoekmes los van het werkvlak.
Bestrijk een deel van de bakplaat dun met olie en leg daar de kuikens,op enige afstand
van elkaar,op.Laat het deeg op de lauwwarme
plaats nog 15-20 minuten narijzen.Verwarm de oven 10 minuten voor(230 graden,gasstand4-5)
Klop het ei met 1 eetl.lauwwarm water,2 druppels olie en een paar korrels zout los.
Bestrijk de deegdiertjes met ei.Druk een
oog op de goede plaats in het deeg en bestrooi dat met sesamzaadjes.Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het deeg gaar en mooi van kleur worden.
Controleer na ongeveer 25 minuten of de broodjes gaar zijn.

Serveertip

Dien de broodjes pas op zodra ze goed koud zijn,warm ze desgewenst vlak voor het serveren nog even in de oven op.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van karinjacobs


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van karinjacobs
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top