Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. 5 December

5 december recepten (73) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Romige pasta met spinazie-boursinsaus

Deze heerlijke pasta kregen we voorgeschoteld door een vriendin tijdens onze leesclubavond. Heerlijk! Meteen het recept gemaakt. Het viel ook erg in de smaak bij ons 8-jarige nichtje Eva. Zonder spek ook een heerlijk vegetatisch recept. In december 2012 gemaakt zonder champignons, ook lekker!

INGREDIENTEN

400 gram penne of strikjes pasta - 1 kleine ui of sjalotje - 2 teentjes knoflook - 150 gram gerookte spekreepjes - 300 gram spinazie a la creme liefst deelblokjes - 1 klein pakje boursin of andere roomkaas met kruiden - 150 gram champignons - peper, zout - eventueel wat sambal voor de liefhebbers

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-10-2006
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

December kerstkransjes

INGREDIENTEN

250 gr. zeeuwse bloem, 150 gr. gezouten boter, 100 gr. fijne kristalsuiker, 1/2 theelepel vanille-aroma, 1 ei, geklopt, 75 gr. gekonfijte kersen (bigarreaux), in stukjes gesneden., 175 gr. poedersuiker (zonder zetmeel), 1 eetlepel rozenwater, 1 1/2 - 2 eetlepels water, gekonfijte kersen in schijfjes gesneden

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-02-2003
  • Nederlands
  •  0-10 min.

December kerstkransjes

INGREDIENTEN

250 gr. zeeuwse bloem, 150 gr. gezouten boter, 100 gr. fijne kristalsuiker, 1/2 theelepel vanille-aroma, 1 ei, geklopt, 75 gr. gekonfijte kersen (bigarreaux), in stukjes gesneden., 175 gr. poedersuiker (zonder zetmeel), 1 eetlepel rozenwater, 1 1/2 - 2 eetlepels water, gekonfijte kersen in schijfjes gesneden

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-09-2002
  • Internationaal
  •  0-10 min.

5 december IJs

Veel chocolade letters in je schoen gevonden? geen nood maak er snel en lekker ijs van!

INGREDIENTEN

1/2 Liter blanke vla, 1/4 liter Slagroom, 4 eetl suiker, Grof geraspte chocolade letters

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-06-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

verrassend december ijsdessert

Kruidig ijsdessert.

INGREDIENTEN

1,5 liter roomijs, 200 gr. 200 cl slagroom, speculaasbrokken, mandarijn, 2 el amandellikeur (optioneel), tl kaneelpoeder., Voor de garnering: 10 kletskoppen en chocoladekrullen van melk- of witte chocolade.

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op20-12-2010
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Mmm...huzarensalade met gerookte kipfilet

Deze overheerlijke salade heb ik gemaakt voor Oudjaar. Een succes. Meestal blijft er veel over maar deze salade was schoon op.Het recept staat in het AH-boek "De smaak van december". Ik heb er nog wat aan toegevoegd. Een TOPPER!!!! Als garnering kun je je eigen ideeën gebruiken. Ik had er gevulde eieren en gevulde tomaatjes omheen gelegd. Laat je fantasie werken.

INGREDIENTEN

750 gram vastkokende aardappelen, 3 eieren, 100 ml mayonaise, 50 ml creme fraiche, 4 eetlepels fijngehakte peterselie, 4 eetlepels fijngehakte bieslook, 250 gram kleine augurkjes, 300 gram gerookte kipfilet, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 1 appel (Elstar), 2 theelepeltjes mosterd, peper, zout, 2 theelepels paprikapoeder, 1/2 dl witte azijn, 1 eetlepel suiker, blaadjes sla om te garneren,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-01-2008
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Culinaire erwtensoep van Cas Spijkers

Het is echt weer de tijd voor deze stevige maaltijdsoep. Ik heb al twee varianten staan en dit is mijn derde en laatste. Wijlen meesterkok Cas Spijkers was de nestor van de Nederlandse gastronomie. Uit zijn input zijn veel van de huidige sterrenkoks en sterren restaurants voortgekomen en heeft het koken hier een trend gezet. Ik bewonder deze man met zijn tomeloze inzet en heb een paar boeken van hem. Daarin worden de mooiste herfst- en winterse gerechten van zijn hand beschreven. Ook staat daar zijn versie van echte culinaire snert in beschreven met een Brabantse twist. Om eens terug te gaan naar de basis der smaken heb ik deze versie gemaakt en moet zeggen, basic, maar erg lekker. Het resultaat levert ruim 6 liter stevige soep op, ruim voldoende voor 6 personen en ook de kleintjes smullen ervan. Bij Cas zit het geheim hem in het vlees want hij gebruikt geen bouillonpoeder. Probeer zelf maar, niet moeilijk, maar wel heel puur en erg lekker en gezond. Ideaal voor 5 december bij pakjesavond.

INGREDIENTEN

1 grote varkenshiel, te koop bij elke Keurslager, 1 kilo varkensribbetjes, te koop bij elke slager, 500 gr gedroogde spliterwten, 3 liter water, Halve knolselderij, 1 koolraapje, 1 grote stengel  bleekselderij, 1 enorme winterpeen, 2 prei stengels, 2 uitjes, 2 blaadjes laurier, 2 echte verse slagersrookworsten (geen vacuum zoals Unox), 100 gr bladselderij, fijngehakt, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, 100 gr gerookt katenspek, dun gesneden, 1 pakje vers roggenbrood

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-11-2014
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Curry-variaties

Recept was in december nog op de televisie

INGREDIENTEN

5 el. olijf- of zonnebloemolie, 2 el. mosterdzaadjes, 1 tl fenegriekzaadjes, 3 verse groene pepers, ontdaan van zaadjes, in dunne reepjes gesneden, 1 handvol kerrieblaadjes, 2 duimgrote stukken verse gember, geschild en grof geraspt, 3 uien, geschild en gehakt, 1 tl. chilipoeder, 1 tl. koenjit, 6 tomaten, fijngehakt, 400 ml. kokosmelk, zout, voor de visvariant : 4 x 225 gram verse schelvisfilet, zonder huid en graten, 1 blokje tamarinde pasta of 1 tl. tamarinde-siroop, 1 grote handvol jonge spinazie, 1 handvol verse koriander, gehakt, voor de kip-variant : 4 kippenborsten, in repen van 1 cm. gesneden, 1 el. korianderzaadjes, gevijzeld, voor de vegetarische variant : 800 gram gemengde groenten, gehakt (aardappels, courgette, paprika's, uien, zoete aardappels, spinazie, snijbiet, bloemkool, linzen, bonen etc)

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-01-2003
  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Zalmrolletjes met garnalen ( heerlijk voorgerecht)

Dit is echt een heerlijk voorgerecht en ook heel goed te gebruiken bij een Kerstdiner of gewoon een gezellig etentje voor vrienden enz. Het recept is bovendien heel gemakkelijk te maken. Je kan dit recept makkelijk verminderen of vermeerderen zodat het geschikt is voor het aantal personen die je te gast krijgt. Vorige week (december 2011) weer eens gemaakt en nu staan er foto`s bij. Ik heb het dit keer voor 4 personen gemaakt, tussen haakjes staat hoeveel ik gebruikt heb voor 4 personen. De slagroom met een vork iets dikker geklopt.

INGREDIENTEN

225g (100) diepvries of verse gekookte garnalen. 2 eetl. Mayonaise (1), 1 eetlepel geslagen room (½), 2 eetl. Tomaten puree (1), Heel klein scheutje citroensap, 8 plakjes gerookte zalm,(200 gr), Voor de garnering eventueel citroenschijfjes of komkommer en tomatenplakjes net wat je leuk vind.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-10-2004
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Zweedse appeltaart super lekker en super gemakkelijk te maken

Het bijzondere aan deze Zweedse appeltaart is dat de boter en de melk aan de kook gebracht moet worden en heet door de losgeklopte eieren etc. gemengd wordt. Het recept van deze Zweedse appeltaart kwam ik steeds weer tegen en iedere keer dacht ik "die moet ik maken". De taart is erg lekker en eenvoudig te maken. Het kan niet mis gaan. Je kunt de appeltaart in een rechthoekige vorm bakken (32x39 cm: 24 personen) of in een springvorm van 26 tot 28 cm doorsnede (14 tot 16 personen). NB Op 13 december 2017 deze taart weer gebakken in een springvorm van 24 cm. Hiervoor 2/3 deel van de ingrediënten gebruikt, nameijk: 3 eieren - 190 gram + 60 gram suiker - 95 gram roomboter - 1 dl melk en 225 gram bloem. Vog verder het recept zoals beschreven. De taart viel erg in de smaak. Twee vriendinnen wilden gelijk het recept. .

INGREDIENTEN

Boter en bloem voor de vorm, 1 kg zachzure appels (plm. 6 à 7 stuks), 2 eetlepels citroensap, 4 eieren (M), 250 gram + 75 gram suiker, mespunt zout, 125 gram boter, 1/8 ltr melk, 300 gram zelfrijzend bakmeel, kaneel naar smaak, 75 gram gehakte of geschaafde amandelen, eventueel nog poedersuiker om te bestrooien

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-12-2016
  • Scandinavisch
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Oliebollen met inhoud

Deze oliebollen kun je zelf komen bakken of halen op zaterdag 31 december 2012 in het Smulweb Kookcollege. Kom langs om te proeven! Meer info: http://www.smulwebkookcollege.nl/2595/individuele_workshop/Oliebollen-met-inhoud-Afhalen-10-stuks-voor

INGREDIENTEN

1 kg. bloem, 300 ml. bier, 700 ml. lauw water, 3 zakjes gedroogde gist, 25 g. zout, 25 g. suiker, 50 g. boter, zonnebloemolie om te frituren, Vulling:, speculaaskruiden, appel, pittenmix, citroen sinaasappel

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-12-2011
  • Nederlands
  •  30-60 min.

kerstbrood

Heerlijk brood zit tussen cake en brood in . ik bak het al 36jaar en geef altijd ieder jaar aan de familie een broodje in december.

INGREDIENTEN

100 gr rozijnen,100 gr krenten, 100 gr gemengde noten ongezouten(zonder pindas) 3 eieren, 500gr zelfrijzend bakmeel, snuf zout, 150gr basterdsuiker, 1zakje vanillesuiker, 250gr kwark, 1tl.geraspte citroen,1tl.kaneel, 150gr boter., Gesmolten boter en poedersuiker voor de garnering

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-01-2005
  • Nederlands
  •  60-120 min.

sinterklaassoep

Soepje voor 5 december: pakjesavond

INGREDIENTEN

*2 winterwortelen, *200gr. oesterzwammen, *2 bosuitjes, *2 teentjes knoflook, *stukje(2cm) gemberwortel, *250gr. rundergehakt, *1 eierdooier, *1/2theelepel koekkruiden, *mespunt gemberpoeder, *peper en zout, *1l runderbouillon (van tabletten), *5 eetlepels peterselie.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-11-1999
  • Nederlands
  •  10-20 min.

appelbeignets

Lekker op oudejaarsavond en op andere dagen Mijn moeder bakte deze appelbeignets altijd voor ons op 31 december.

INGREDIENTEN

8 grote stevige appels (geen moesappels), 50 gram suiker, 1 eetlepel kaneel, 250 gram bloem, 1/2 theelepel zout, 2 eieren, 1,1/4 dl melk, 1,1/2 dl bier, frituurolie, poedersuiker.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-12-1999
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Gepocheerde holle oesters met soja

Amuse of voorgerecht naar een recept van Geert Van Hecke, chef-kok van het driesterrenrestaurant "De Karmeliet" in Brugge

INGREDIENTEN

16 holle oesters (creuse);, 1 hard gekookt ei;, 100 gram sojascheuten (tauge);, 10 cl droge witte wijn;, 1 blad gelatine;, 1 soeplepel Japanse sojasaus, gezouten (Kikkoman);, 1 soeplepel gehakte koriander;, ? soeplepel gehakte sjalot;

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op20-01-2003
  • Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Honingcrackers ( kerstkoekjes )

Lekkere knapperige koekjes met diverse zaden en honing. Dus ook nog gezond. En...snel gebakken. In december 2014 weer gebakken maar recept aangepast. Kijk ook eens bij Notenkrakers-lekker-en-gezond-kerstkoekjes.

INGREDIENTEN

1 klein ei - 2 eetlepels suiker - 2 eetlepels vloeibare honing - 200 gram gemengde zaden, bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, pijnboompitten.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-12-2008
  • Duits
  •  10-20 min.

Romige Witlofsoep

Dit heerlijke recept van chefkok Harold Kok (Hostellerie de Hamert, Wellerlooi) zat inclusief de ingrediënten in de Smulbox van december 2006.

INGREDIENTEN

8 dl bouillon liefst gevogelte * 2 stronkjes verse witlof * 1 dl room * eventueel zout en peper uit de molen

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-01-2007
  • Frans
  •  30-60 min.

Hachee van Annemarie

Dit recept komt uit de allerhande van december 2009, voor het item "hollands van moeder". Dit recept is zachtzoet met een hartige ondertoon en ontzettend lekker met rode kool en patat! Ik heb de bereidingswijze heel iets aangepast voor een makkelijker bereiding.

INGREDIENTEN

750 gram rib/runderlappen, 50 gram roomboter, 3 grote uien, grof gesnipperd, 2 laurierblaadjes, 4 kruidnagels, 3 el rode-wijnazijn, 2-3 el appelstroop, 1 vleesbouillontablet, 1 plak ontbijtkoek van 2-3 cm

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-02-2010
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Karnemelkse Kruidkoek

Heerlijk, romige kruidkoek. Perfect voor de wintermaanden en dan vooral feestmaand december!

INGREDIENTEN

250 gram zelfrijzend bakmeel; 250 gram bruine basterdsuiker; 300 ml. karnemelk; 100 gram rozijnen; 50 gram krenten; 1 eetlepel speculaaskruiden

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-10-2006
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Kalkoenfilets met gekarameliseerde sjalotjes in rode portsau

December is de maand waarin veel kalkoenen definitief het tijdelijke met het eeuwige wisselen. Hun vlees is tijdens de feestdagen immers zeer geliefd. Het is nu echter mei en dus volop voorjaar. Maar ook in zo?n periode is menigeen tuk op een lekker stukje kalkoen. Zeker als dit bereid is volgens het onderstaande recept: Kalkoenfilets met gekarameliseerde sjalotjes in rode portsaus

INGREDIENTEN

4 kalkoenfilets van circa 150 gram elk, 16 schoongemaakte sjalotjes, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel rode wijnazijn, 2 glazen rode port, 50 gram boter om in te bakken, wat versgemalen peper en wat zout, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-08-2005
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Panna cotta met witte chocolade en frambozen Gekookte room

Panna Cotta is een echt Italiaans nagerecht. Letterlijk betekend het gekookte room. De basis ingrediënten voor panna cotta zijn: Hierop kan uiteraard naar hartenlust worden gevarieerd. Zoals bij deze panna cotta met witte chocolade, hierbij is de suiker vervangen door witte chocolade. Panna cotta wordt veel geserveerd met een saus van (warme) vruchten of chocolade. Panna cotta is erg makkelijk en vooral ook snel om te maken. Let er wel op dat het dessert flink de tijd nodig heeft om op te stijven in de koelkast. Ideaal gerecht dus als er visite komt en je niet heel de avond in de keuken wil staan.

INGREDIENTEN

Room, (melk), suiker en gelatine., Ingrediënten voor 2-3 personen:, - 150 ml melk, - 50 ml slagroom, - 50 gram witte chocolade, - 2 blaadjes gelatine, - 50 gram frambozen jam, - 1/2 limoen

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-03-2013
  •  
  •  20-30 min.

Appelbeignets

Mijn vader bakte deze appelbeignets altijd voor ons op 31 december. Een zoete herinnering.

INGREDIENTEN

8 grote stevige appels (geen moesappels), 50 gram suiker, 1 eetlepel kaneel, 250 gram bloem, ? theelepel zout, 2 eieren, een en een kwart dl melk, 1? dl spuitwater of bier, frituurolie, poedersuiker.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-09-2002
  • Nederlands
  •  20-30 min.

choco saus zonder suiker

Chocoladesaus gemaakt met delen van de Steviaplant

INGREDIENTEN

Stevia rebaudiana, Beschrijving, Er zijn honderden soorten Stevia, thuis in Noord- en Zuid-Amerika, maar slechts één soort, de Stevia rebaudiana, is zoet. Mierzoet. In Nederland is de plant ook bekend als honingkruid. De verse bladeren hebben een wat bittere nasmaak., , Stevia rebaudiana is een subtropische plant, op zich meerjarig, meestal echter kort levend. In het wild groeit deze plant in Brazilië en Paraguay. De plant bevat geen energie (vrijwel 0 calorie/joule) en wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als suikervervanger. Boze tongen beweren dat de suikerlobby, met name in de VS, grootschalig gebruik van Stevia voorkomt. In België heeft de inporteur-handelaar het proces verloren dat Tiense Suikers had aangespannen tegen de handel in Stevia. Spijtig. Deze persoon blijft nu met zijn voorraad zitten, en wij moeten geraffineerde suikers blijven gebruiken., , Verzorging, Stevia verlangt dezelfde temperaturen als citrusplanten en kan slecht tegen lage nachttemperaturen. Pas ruim na de laatste kans op nachtvorst buiten uitplanten dus. Stevia groeit het liefst in lichtzure zandige leemgrond, is echter tolerant ten opzichte van de grondsoort en pH-waarde. De grond moet voortdurend vochtig zijn, maar de plant mag niet in het water staan. Stevia houdt van langdurig licht. Lengende dagen bevorderen de bladgroei, kortende dagen de bloei. Stevia kan binnenshuis overwinteren, maar heeft daar ook langdurig licht nodig., , Top de planten alle 1-2 maanden voor een bossige groei. Hou ze in flinke potten (>25 cm) en laat ze niet uitdrogen., , Verkrijgbaarheid, Stevia is sporadisch te koop in Nederland. Meestal april/mei op de kruidenafdeling van de tuincentra., , Vermeerderen, Zaaien, Stevia-zaden zijn moeilijk te vinden; de productie van goed zaad is lastig. Vaak kiemt het zaad matig. (Engelstalig) beschrijft de kieming van Stevia-zaden. Goed zaad is zwart van kleur en licht bevordert het kiemen. Laat het zaad kiemen bij een temperatuur van 20-25 °C. Zelf heb ik gezaaid in december, in vochtige stekgrond die afgedekt was met plastic folie. Na een week of twee was ongeveer de helft van de zaden (een stuk of 10) gekiemd. Helaas zijn de meeste kiemplantjes een week of twee na het ontkiemen omgevallen, waarschijnlijk door te weinig licht. Eén (jawel: één) plantje doet het nog., , Stekken, Stekjes wortelen makkelijk. Snij stekken van 5 tot 10 cm met op zijn minst twee knoppen boven de grond. Verwijder alle bladeren op twee of drie na. Stek in de late winter of het vroege voorjaar in vermiculite, perlite of een goede stekgrond. De stekken vereisen zo veel mogelijk licht. Ik heb ze probleemloos in mei-juni weten te stekken. De stekken moeten voortdurend vochtig gehouden worden, en geef bij voorkeur water van onderaf. Het stekken is mooi te combineren met het oogsten. Als de groei weer begint, de plant toppen voor een bossige groei., , Oogsten, Oogst 2/3 van een stengel als je wilt dat de plant doorgroeit. Bladeren strippen en de stengel weggooien. Bladeren kunnen in de thee i.p.v. suiker of zoetjes. Of als zoete traktatie rechtstreeks van de plant. Bladeren kunnen gedroogd worden op een warme droge plaats met goede luchtcirculatie., , Bronnen, , http://www.homestead.com/stevia/

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-02-2010
  •  
  •  0-10 min.

Bisschopswijn

Alhoewel deze warme wijn traditioneel bij 5 december hoort is het ook heel lekker op elke herfst en winterdag! (bijvoorbeeld na een wandeling op een koude dag) In onze familie drinken wij dit ook bij de jaarwisseling. De heerlijke geur als dit op het gas staat trekt door het hele huis en het ruikt dan zo geweldig lekker. Het geeft je al gelijk een heerlijk warm feestgevoel! Dit recept is MET en ZONDER alcohol omdat voor kinderen uiteraard alcohol uit den boze is maar er ook veel volwassenen zijn die geen alcohol drinken.

INGREDIENTEN

ZONDER ALCOHOL, 1 sinaasappel,(liefst Biologisch), 8 kruidnagels., 1 kaneelstokje., 1 liter appelsap.(koop eens lekkere appelsap uit een fles), Eventueel suiker of zoetstof, MET ALCOHOL, 1 sinaasappel., 8 kruidnagels., 1 kaneelstokje., stukje foelie., 1 fles rode wijn., 1 liter water., plm. 10 eetlepels suiker.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-12-2006
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Penne met pittige Hollandse garnalen

De garnaal is door het productschap vis verkozen tot de vis van de maand december. Ik denk vanwege de kerst straks. Ik heb ze, en kreeg veel bijval, op twitter een beetje bestookt want onze garnaal is géén vis, maar een schaaldier. Ik krijg overigens soms wel lekkere recepten van ze en dit is er eentje van. Je kunt ook tijgergarnalen nemen of iets goedkopere zoals Groenlandse want de prijs van de Nederlandse rijst momenteel per ons wel de pan uit. Lekker zijn ze wel.

INGREDIENTEN

200 gram Hollandse garnalen, 150 gram penne rigate, 1 ui, 2 tenen knoflook, 8 Tasty Tom tomaatjes of Romaatjes, 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel chilipoeder, 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden, 2 eetlepels bieslook (fijngeknipt), zout en versgemalen peper

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-12-2012
  • Vis Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Romige kwarktaart met cranberry compote

Een kwarktaart op verjaardagen is meestal 1 van de favorieten hier in huis. Het fijne ervan is dat je enorm kunt variëren met eigenlijk alles wat je maar lekker vind. En met een jarige in december kwam deze keer dus de variant met cranberry's op tafel. Als je liever geen alcohol gebruikt of als er kinderen mee eten kun je de Cointreau gewoon weglaten. Ik heb deze taart met (glutenvrije) lange vingers gemaakt maar je kunt natuurlijk ook voor een andere bodem kiezen.

INGREDIENTEN

- 500 gram kwark, - 250 ml slagroom, - 50 gram (basterd)suiker, - 8 blaadjes gelatine, - lange vingers, - sap 1 sinaasappel en rasp van ½ sinaasappel, - scheutje Cointreau of Grand Marnier, , Voor de cranberry compote:, - 340 gram verse cranberry's, - 100 gram suiker, - sap 1 sinaasappel en rasp van ½ sinaasappel,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-12-2016
  • Wereld
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Gevulde kalkoen

December staat ieder jaar weer in het teken van gezelligheid, van samen aan tafel genieten van de lekkerste zelfgemaakte lekkernijen. Maak er met deze gevulde kalkoen en smaakvolle bijgerechten van de Big Green Egg één groot feest van. De bijgerechten kunt u allemaal van tevoren bereiden. Geniet samen van een aperitief en als de kalkoen eenmaal gaar is kan het feest beginnen! 

INGREDIENTEN

1 kalkoen à 2½ kg, 1 verse truffel, 5 dunne plakken vetspek, , Voor de vulling, 100 g gele cantharellen, 2 banaansjalotten, 2 teentjes knoflook, 2 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, ½ el plantaardige olie, 5 g citroenrasp, 50 g panko (Japans broodkruim), 1 ei, 300 g varkensgehakt

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-12-2014
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Feestelijke witlofschotel met mandarijn

Witlof en mandarijntjes in de aanbieding? Check! Feestdagen in aankomst? Check! Tijd voor deze wervelende witlofschotel. En de kids? Die eten gewoon mee. Je maakt binnen een uur a milion dollar gerecht voor slechts.... lees het recept en ontdek het zelf!

INGREDIENTEN

Groenten, 6 a 8 stronkjes witlof, evt klein ui, 1 a 2 mandarijntjes, , Vlees, 150 gram ham (york of achterham zijn het lekkerst), 350 gram gehakt (zelf kruiden naar smaak), , Kruiden, 2 teentjes knoflook, tijm, peper, zout, , Overige ingredienten, Honing (de woudhoning van de Lidl is bijzonder lekker), 1 bakje roomkaas (de goedkoopste is prima!), 200 gram of meer Kaas (minimaal belegen maar ouder is lekkerder. Eten er geen kinderen mee? mix dan ook gorgonzola met belegen kaas. Dan wel iets meer honing gebruiken), roomboter,  

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-12-2014
  •  
  •  30-60 min.

udenhoutse broeder

Traditioneel winters broodgebak, een heerlijk winterse lunch.

INGREDIENTEN

4 1/2 deciliter melk, 25 gr bakkersgist, 2 eieren, 2 tl zout, 500 gr bloem, 100 gr krenten en rozijnen, 1 flinke appel, 100 gr gemalen amandelen, 1 eetl. kaneel, 6 eetl. olie, stroop of suiker, beetje melk (voor oplossen gist)

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-11-2001
  •  
  •  30-60 min.

Crème de cassis

Creme de cassis maken is een makkelijk en leuk karweitje dat in twee etappes gebeurt. Omstreeks juni/juli gaan de rijpe bessen in een pot/fles met alcohol. Rond december wordt de likeur afgemaakt en gebotteld. In Frankrijk en Italië wordt (fruit)alcohol in diverse gradaties gewoon in de supermarkt gekocht. Brandewijn van minimaal 40% is een prima alternatief. Wodka kan ook.

INGREDIENTEN

Voor circa 1 liter:, 700 gram zwarte bessen, 600 ml brandewijn of neutrale fruitalcohol, 2 zwarte bessenblaadjes, suiker

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-02-2012
  • Frans
  •  20-30 min.

Pikante kroket

Het Mingus Minus-Dieet voor 15 december; 300 Kcal

INGREDIENTEN

1 kroket (diepvries), 1 eetl kerrieketchup, 100 gr komkommer, peper, zout, olievrije slasaus,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-01-2002
  • Slanke keuken
  •  0-10 min.

Gyllengule lussekatter (goudgele saffraanbroodjes)

December is een donkere maand, met name in de Scandinavische landen, en dat is waarom het vieren van het licht van groot belang is. 13 december is daarom een heilige dag in Noorse gezinnen, de dag voor het vieren van de traditie van St. Lucia, de patroonheilige van het licht. Deze dag wordt gevierd met het uitdelen van lussekatter, goudgele saffraanbroodjes. 

INGREDIENTEN

0,75 kg bloem, 3,75 dl volle melk, 1 ei, 25 gram verse gist (of 10 gram droge gist), 115 gram suiker, 2-3 gram kurkuma, ½ tl zout, 115 gram ongezouten roomboter, Rozijnen, 1 ei om de lussekatter mee in te smeren,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-01-2016
  • Scandinavisch
  •  30-60 min.

IJsbombe

Inge december 2006

INGREDIENTEN

2 bekers roomijs (strawberry cheesecake, a 500 ml) 1 beker sorbetijs bosvruchten (500 ml) eventueel slagroom, opgeklopt

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-07-2010
  • Wereld Nagerecht
  •  0-10 min.

Zeetongrolletjes met prei en botersaus

Noordzeetong is een smakelijke vis. Na het paaiseizoen, vanaf juli tot december, is hij op zijn best.

INGREDIENTEN

12 zeetongfilets (in totaal ongeveer 600), 1 prei, bieslook, peper en zout, , Voor de saus, 4 dl visfumet, 1,5 dl droge witte wijn, 1 fijngehakte sjalot, 2 dl room, koude boter, peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-07-2011
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

DODENBROOD

Werd gebakken en gegeten met de zonnewende door de Germanen en Kelten.

INGREDIENTEN

* 60 gram gerstemeel, * 60 gram volkorenmeel, * 60 gram boekweitmeel, * 180 gram havermeel, * 1 theelepel zout, * ? beker karweizaad, * 1 zakje droge gist, * 2 bekers warme geitenmelk, * 2 eetlepels gedroogde zeewier, * 1 beker geweekte rozijnen,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-11-2004
  •  
  •  60-120 min.

Joegoslavische sneeuwballen.

December lekkernijen

INGREDIENTEN

50 gr zachte boter3 eieen, 50 gr gist, 1 dl lauwwarme melk, 200 gr bloem, snufje zout, frituurvet of olie, poedersuker om te bestrooien.,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-11-2004
  • Joegoslavisch
  •  30-60 min.

Hartige soldaatjes

Recept van de maand december!

INGREDIENTEN

Ingredienten:, 5 sneetjes bruin of wit casinobrood, 50 g gepelde pistachenoten, 2 eetlepels sesamzaad, 1 eetlepel grof zeezout, 1 citroen, 1 theelepel pittige paprikapoeder, 1 theelepel gemalen komijn, versgemalen peper, 2-3 gehalveerde tenen knoflook, verse roomkaas

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-12-2005
  • Internationaal
  •  10-20 min.

mossels inschelp

Mossels uit de oven

INGREDIENTEN

Mosselen

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-04-2002
  •  
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top