Krentebollen
- Nederlands, Brood
- 60-120 min.
Eigen gemaakte krentebollen
Ingrediënten 24 recipe.people
500 gr. bloem40 gr. gist
3 dl lauwwarme melk of water
3 eetlepels basterdsuiker
300 gr. krenten
2 eieren
10 gr. zout
2 theelepels citroenrasp
40 gr. margarine of boter
40 gr. zachte margarine
40 gr. bloem
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 169,97 kcal |
Koolhydraten | 28,56 g |
Eiwitten | 4,83 g |
Vetten | 3,60 g |
Benodigdheden
Grote komGarde
Schone doek
Boterkwast
Oven(220* C, gasstand 5)
2 a 3 bakplaten of sleden
mixer met deeghaken
pannetje
spatel
Bereidingswijze
1. Zeef de bloem in de kom. Maak in het midden een kuiltje en brokkel daarin de gist
2. Giet de melk in het kuiltje en voeg de suiker toe. Roer met een spatel of met de hand tot de gist en de suiker zijn opgelost in de melk.
3. vermeng de vloeistof vanuit het midden geleidelijk met de omringende bloem.
Gebruik hiervoor uw handen of maak gebruik van een keukenmachine, bijvoorbeeld een mixer met deeghaken.
4. Kneed de ingredienten tot een elastisch deeg. Zet het deeg op een warme plaats en leg er een schone droge doek over. Laat het deeg ongeveer 15 minuten rijzen.
5. Spoel de krenten af met lauwwarm water. Laat ze op een laaggedraaide warmtebron 7 minuten in zeer heet water wellen. Giet ze af en laat ze uitlekken.
6. Kneed 1 ei, het zout, de citroenrasp en de margarine door het deeg. Blijf kneden en slaan met het deeg tot er een soepel en elastisch deeg ontstaat dat gemakkelijk loslaat van de handen en van de kom.
7.Zet het deeg opnieuw warm en afgedekt weg.
Laat het weer 15 minuten rijzen.
8.Kneed het deeg wederom goed door en kneed er de krenten door. Maak een grote rol van het deeg en snijd deze in 24 gelijke delen.
9. Rol de porties brooddeeg tot bolletjes. Bestrijk de bakplaten met behulp van de boterkwast en de zachte margarine. Stuif een dun laagje bloem over de beboterde platen.
Leg de bolletjes op de bakplaten en laat ze op een warme plaats 20 minuten rijzen.
10. Warm de oven voor en klop 1 ei los.
11. Bestrijk de gerezen bolletjes met het losgeklopte ei. Plaats ze in het midden van de oven en bak ze in 15-20 minuten mooi bruin.
12. Laat de versgebakken krentebollen op een rooster afkoelen.
Tip:
Breng variatie in de vulling en neem in plaats van 300 gram krenten: 100 gram krenten, 150 gram rozijnen en 50 gram sukade.
Bestrooi de afgekoelde krentebollen met poedersuiker.