Zalmfilet per persoon
olijfolie
voor de marinade:
2 eetlepels oestersaus
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel citroensap
2 teentjes knoflook uit de pers, het liefst verse knoflook
2 cm verse gember, geschild en in dunne plakjes
2 eetlepels sambal (welke soort is afhankelijk van je eigen smaak, ik heb Surinaamse sambal gebruikt)
peper
3 eetlepels tomatenketchup
Eigen creatie
Voeg alle ingredienten voor de marinade bij elkaar en roer dit tot een geheel. Laat
hierin de zalm minimaal 1 uur marineren, liefst langer. Verhit de
olijfolie en bak de zalmfilet aan beide kanten even om het dicht
te schroeien. Leg de zalm nu even apart. Verhit de marinade en
leg vervolgens de zalm hierin terug en laat het op zacht vuur
gaar worden. Eventueel kan de saus aangevuld worden met gebakken
ui. Uiteraard kan de zalm vervangen worden door iedere vissoort
die stevig blijft na het bakken, bijv. makreel, zeeduivel of iets
dergelijks. Lekker met een salade en wat patat of gebakken
aardappeltjes.