Biryani

  • Indiaas, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.

Biryani is een feestelijke Indiase rijstschotel die bestaat uit laagjes pilav en een groentencurry. Het beste resultaat krijg je in een romertopf, maar je kunt ook een ovenschotel gebruiken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
3 uien/ 3 teentjes knoflook/ 4 vleestomaten/ 1 kaneelstokje/ 3 kardemompeultjes of 1/2 theelepel gemalen kardemom/ 5 eetlepels olie/ 3 kruidnagels/ 1 eetl/ versgeraspte gemberwortel/ 300 gr. basmatirijst/ 6 dl. kruidenbouillon/ 1 eetl. milde currypasta uit een potje/ 250 gr. bloemkoolroosjes/ 250 gr. broccoliroosjes/ 200 gr. diepvriesdoperwten/ 1 potje zure room/ 50 gr. rozijnen/ 50 gr. gepelde pistachenootjes/ 2 eieren/ 2 eetl. verse korianderblaadjes.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Romertopf en een wok.

Voorbereiding

Pel de uien en de knoflook en hak ze fijn. Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Breek het kaneelstokje in stukjes en plet de kardemompeultjes.
Verhit 2 eetl. olie in een pan en fruit de helft van de ui en de knoflook. Bak de kruidnagels, het kaneelstokje, de kardemompeultjes en de gember even mee. Schep de rijst erdoor en bak de korrels al omscheppend glazig. Voeg 4 dl. kruidenbouillon toe en kook de rijst afgedekt ca. 8 minuten op zacht vuur.
Week de romertopf ca. 10 minuten in koud water. Verhit de rest van de olie in een wok of grote braadpan en fruit de rest van de ui en de knoflook met de currypasta even aan. roerbak de bloemkool en de broccoli ca. 3 minuten mee. Schep de doperwten, de tomaten en de zure room erdoor en voeg de rest van de bouillon toe.
Schep de helft van de rijst met vocht in de romertopf en verdeel de gewassen rozijnen en de pistachenootjes erover. Schep de groentencurry erop. Verdeel de rest van de rijst erover. Zet het deksel op de romertopf.

Bereidingswijze

Schuif de romertopf in een koude oven. Schakel de oven in op 200 gr.C en laat de biryani in 45 a 60 minuten gaar worden. Kook intussen de eieren hard. Pel ze en verdeel ze in vieren. Garneer de biryani met de eieren en de korianderblaadjes.

Serveertip

Dit is een compleet vegetarisch hoofdgerecht, maar voor de liefhebbers van vlees vind ik de combinatie met gesmoorde kip in dragonsaus verrukkelijk.
Een goed gekoelde komkommersalade erbij maakt het af.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

corrieneeltje avatar
corrieneeltje

Doorsturen

Home Recepten