limburgse vlaai

  • Nederlands, Feestmaaltijd
  • 60-120 min.

Gebak

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
350 gr gedroogde pruimen,
250 gr bloem,
mespunt zout,
25 gram basterd suiker,
15 gr gist,
1 1/5 dl melk,
1 ei,
75 gr boter,
poedersuiker om te bestrooien.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

Kom, mixer, zeef, vlaaivorm.

Voorbereiding

Zet de pruimen een nacht in de week.

Bereidingswijze

Haal de pitten uit de pruimen en snijd ze fijn.
Los de gist op in de melk met suiker en laat even staan voor een beter resultaat.
Zeef de bloem met het zout in een kom en maak er een kuiltje in.
Voeg het melk mengsel toe met de gesmolte boter en het ei.
Maak er een soepel deeg van en laat het een uur rijzen.
Beboter een vlaaivorm van 32 cm. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 1 1/2 cm dik en bekleed met dit deeg de vorm.
Prik er een paar gaatjes in met een vork. Laat het nog eens 30 minuten rijzen.
Verdeel de vruchten er over en bak het af in een voorverwarmde oven van 200 graden celcius in 20 minuten gaar.
Laat de vla afkoelen en dien hem vlak voor het serveren op met poedersuiker bestrooit.

Je kunt hem ook maken met ander fruit.

Serveertip

Deze vla wordt gegeten in Kerkraden bij begrafenissen

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

xenomania avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten