Speltbrood

  • Brood
  • 20-30 min.

Laat de lange rijstijd je niet weerhouden dit heerlijke brood te proberen.

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor 1 groot brood:
500 g volkoren speltmeel, 250 g volkoren roggemeel, 250 g grofgemalen spelt, 1 blokje (42 g) verse gist of 2 zakjes gedroogde gist, snuf suiker, 1/2 l karnemelk, 150 g zuurdesem, 1 el zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Eventueel bakpapier

Voorbereiding

In de bereidingstijd is de rijstijd niet meegerekend.

Bereidingswijze

Meng het spelt- en het roggemeel en de grofgemalen spelt in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje. Brokkel of strooi de gist erin en voeg de suiker toe. Verwarm de karnemelk tot lauwwarm. Giet een kwart daarvan over de gist. Roer met een vork wat bloem van de rand van het kuiltje tot een dikke brij ontstaat waarin de gist is opgelost. Laat het voordeeg 15 minuten rijzen.
Voeg de rest van de karnemelk, de zuurdesem en het zout vervolgens aan het deeg toe. Kneed alles met de kneedhaken van de mixer of met de handen tot het deeg uit de kom loslaat en mooi smeuig is. Voeg eventueel eetlepelsgewijs nog wat water toe. Laat het deeg afgedekt ten minste een uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is. Vorm dan op een met bloem bestoven werkvlak een groot, rond brood. Vet het bakblik grondig in of leg er bakpapier op. Leg het brood erop en laat het afgedekt nog eens 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrijk het brood met water en bak het onder in de voorverwarmde oven in een uur gaar. Als je tegen de onderkant van het brood klopt en een holle klank hoort, is het brood gaar.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

annabee avatar
annabee

Doorsturen

Home Recepten