1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Spekkoek
  5. Spekkoek

Spekkoek

Door: berti

  • Nederlands, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 04-03-2000

Ingrediënten


* 100 gr bloem
* 7 grote of 10 kleine eieren
* 500 gram boter
* 250 gram basterd- of poedersuiker
* 10 tl kaneel
* 5 tl fijne anijs
* 3 tl nootmuskaat
* 3 tl kruidnagelpoeder
* 3 tl gemalen kardemom
* 2 el koffieroom
* de uit 1 vanillestokje geschraapte zaadjes
of 5 theelepels vanillesuiker
* zout



Heel bewerkelijk, maar heeeeel lekker!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa. Splits de eieren. Klop de dooiers schuimig
met de rest van de suiker en klop het eiwit daarna stijf. Roer vervolgens het boter-vanillesuikermengsel met het geklopte
eiwit en de schuimig geroerde eierdooiers
luchtig door elkaar. Zeef er de bloem en het zout door en schep het met de melk nogmaals goed om. Verdeel dit beslag in gelijke delen over 2 kommen.
Voeg aan een kom de kruiden toe.
Dit beslag wordt beige-bruin, het andere blijft lichtgeel. Vet een springvorm van ongeveer 27 cm doorsnee goed met boter in
en schep er een dun laagje van het lichte
beslag in. Schuif de vorm op het bovenste
rooster onder de grill, die op zijn hoogste
stand moet worden gezet (of gebruik de bovenverwarming van de oven, ongeveer 125
graden C). Breng, als het beslag gaar is (wat na enkele minuten het geval zal zijn),
op de gare laag eenzelfde laagje van het 'bruine' beslag aan. Herhaal deze handelingen tot het beslag op is. Nadat ongeveer 5 laagjes zijn aangebracht, moet
de springvorm op een lager rooster worden
gezet. De koek is klaar, als het bovenste
laagje gaar is.



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van berti
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top