300 gr verse tonijn; 12 sneden casinobrood; 2 eetlepels kappertjes; 4 pomodori; 1 groene paprika; 1 sjalot; 1/2 theelepel thijm; 1 dl. olijfolie; 2 stengels bleekselderij; 2 stuks prei; 1 gram piment; 2 glazen jonge, fruitige rode wijn (cotes du rhone villages);
4 takjes dille, 2 dl creme fraiche.
Eventueel keukenmachine / koekenpan
Dubbele krokante tonijn canape
Snij de tonijn in kleine stukjes; Hak de sjalot fijn; Snij de prei in dunne ringetjes; Hak de bleekselderij fijn; Snij de pomodori in kleine stukjes. Snij de paprika in kleine blokjes. Rooster het brood.
Verhit de olijolie in de koekenpan. Smoor hierin de bleekselderij en de paprika gedurende 2-3 minuten, voeg de prei en de sjalotten toe, 2 minuten pruttelen, voeg dan de pomodori en de tonijn toe. Laat 5 minuten garen. Voeg dan de kappertjes en de piment toe. Meng tijdens het sauteren alles goed.
Schep het gerecht uit de koekenpan en laat de wat vloeibare delen met wat restjes achter. Deglaceer de pan met de wijn, kook 2 minuten in en voeg de creme fraiche toe. Kook verder in (en bindt eventueel met beurre manie).
Leg op elk bord een snede warme toast. Verdeel de nog warme tonijnsalade in 8 porties en maak met de andere sneden toast op elk bord een dubbeldekkersandwich. Druk de sneden wat aan, zodat de salade ca 2 cm van de randen van de toast wordt gewerkt. Leg vervolgens een takje dille op elke sandwich en schenk de saus rond de sandwich.
Serveer met een australische, californische, of zuid-afrikaanse chardonnay.