1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Chinese keuken
  5. Koe Lo Yuk

Koe Lo Yuk

  • Chinees, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 28-02-2000

Ingrediënten 3 personen


Ca. 250 g. mager varkensvlees, bij voorkeur -haas of -fricandeau, maizena, 100g. zelfrijzend bakmeel, 1 ei, zout, peper, 1.5 dl water, 5 dl. olie (zonnebloem of arachide), 6 eetl. gembersiroop, 5 eetl. witte azijn (bv. witte wijn- of rijstazijn), 1 eetl. fijngehakte gemberbolletjes of geraspte verse gemberwortel, blikje ananas of andere vruchtjes, 2 tl. maizena.


Verder heb je nodig


Wok of frituurpan, schuimspaan, keukenpapier


Als van de Chinees, maar geen bijzondere ingredienten !!!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snijd het vlees in dobbelsteentjes van 1.5 cm grootte. Haal ze door de maizena. Doe het meel in een kom en maak een kuiltje. Voeg ei, halve tl. zout, peper en water toe en roer tot een glad beslag. Open het blikje vruchten, laat uitlekken en vang het sap op.

Bereidingswijze

Verhit de olie in een wok of frituurpan tot ca. 180 graden. Test, indien u een wok gebruikt, de temperatuur met een stukje witbrood. Wanneer dit in ca. 20 sec. bruin wordt, is de temperatuur goed. Haal het vlees door het beslag (met een vork en lepel) en frituur een kwart van het vlees goudbruin. Dit duurt slechts enkele minuten. Denk erbij dat het beslag behoorlijk uitzet, dus gebruik niet teveel. Vis met de schuimspaan de bolletjes eruit maar ook de eventuele beslagsliertjes, anders verbranden deze en wordt de olie bitter. Laat goed uitlekken, eerst boven de pan en daarna op keukenpapier. Herhaal dit drie keer tot al het vlees op is. Houd de bolletjes warm in alumiumfolie.
Verwijder dan de olie, veeg de wok schoon, of, indien u een frituurpan heeft gebruikt, pak een andere pan. Verhit op een zacht vuur de azijn en de gember. Laat even trekken, als u verse gember gebruikt. Voeg dan de vruchtjes toe. Maak de maizena aan met wat opgevangen sap en bind de azijn hiermee. Voeg dan de bolletjes vlees toe, en warm deze even op. Roer dan de gembersiroop er goed door, laat nog even warmen en serveer.

Serveertip

Serveer met rijst en een groentegerecht of andere gerechten.
Dit gerecht is een Europese bewerking van het origineel Chinese; in China gebruikt men geen zelfrijzend bakmeel en is de verhouding zoet-zuur veel milder. De saus bevat oorspronkelijk ook tomatenpuree en veel minder gember. Toch is deze eenvoudige versie enorm populair!
Variaties: vervang het varkensvlees door rauwe grote gepelde garnalen (laat deze heel), kip, biefstuk of stevige vis. De saus is ook lekker bij een hele gebakken platvis als schol.
U kunt het vlees ook licht marineren nadat u het gesneden hebt (dus voor het aanbrengen van de maizena). Marineer het vlees dan een half uur in 2 eetl. lichte sojasaus, 1 eetl. rijstwijn en wat druppels sesamolie. Marineer niet in een metalen bakje.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wild04


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wild04
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top