Erwtensoep
- Nederlands, Soep
- 30-60 min.
Eerst hebben we uitnodigingen naar familie
en vrienden gestuurd en daags voor de
'erwtensoepdag' maakten we 3 soorten soep. Een met varkenspootjes, worst en (eventueel)vers buikspek erin (de 'vette'), een met het vlees van een hamschijf en worst ('gewone') en dan nog een pan waar de soep wel is getrokken van vlees (haal je eruit) en plakjes magere rookworst er in ('de magere').
Ingrediënten
* 500 gram spliterwten* 1 grote selderijknol
* 1 winterpeen
* 1 dikke prei
* 1 bosje peterselie
* 1 bosje selderij
* 1 flinke aardappel
* 1 ui
* 1 hamschijf met bot (250 gram)
* varkenspootjes
* rookworsten
* bouillonblokjes, (of pak Honig erwtensoep
dan hoeft de aardappel niet)
* zout, peper.
Bereidingswijze
Breng de gewassen spliterwten met de
hamschijf en de varkenspootjes in 5 liter
water aan de kook. Schuim de bouillon af
en laat de soep 45 minuten trekken. Haal
de hamschijf uit de soep, snij die in
kleine stukjes (verwijder bot en vette
stukjes) en doe het vlees weer in de soep.
Voeg de in blokjes gesneden knolselderij,
de in plakjes gesneden wortel, de
gesnipperde ui, de inblokjes gesneden
aardappel en de rookworsten toe.
Breng de soep weer aan de kook en laat haar
30 minuten zachtjes doorkoken. Doe er dan
de fijngesneden prei, peterselie en selderij
bij en maak de soep op smaak met peper,
zout en bouillonblokjes. Roer om aanbranden
te voorkomen.
Als je een pakje erwtensoep toevoegt, dan
geen bouillonblokjes!
Serveertip
Zet een schaal roggebrood met katenspek op
tafel.