Caldo verde
- Vegetarisch, Soep
- 20-30 min.
- Geplaatst op 18-02-2000
Portugese boerenkoolsoep
Ingrediënten 4 personen
300 gram aardappels (kruimige soort)4 teentjes knoflook
olijfolie extra vierge
250 gram schoongemaakte boerenkool
1 liter water
zout of bouillonblokje naar wens, versgemalen peper
Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Pel de knoflook en snijd ze in plakjes. Verwarm wat olijfolie in een grote pan, en fruit de knoflook zachtjes aan. Voeg de aardappels en de kool toe, en roer alles goed om. Voeg water en zout of bouillonblokje toe, en breng aan de kook. Laat de groenten in een gesloten pan in 20-25 minuten gaar worden. Pureer de soep en voeg de peper toe.
Serveertip
Serveer de soep in de borden, en schenk per persoon 1/2 - 1 eetlepel olijfolie op de soep.
Laatste reacties
Koolsoep klinkt niet lekker vind ik maar smaakt des te anders! Wel iets anders bereid: nl ui en knoflook gebakken, aardappels erbij, koken, pureren en op het laatste moment heel even de kool meekoken. Met chorizoblokjes bestrooid omdat ik niet geheel vegetarisch ben en dat toch wel erg lekker vind!!
In Portugal gebruiken ze voor deze soep een andere koolsoort. Het grappige hiervan is dat ik in Brazilie die Portugese koolsoort ('couve') gebruikte om er boerenkoolstamppot mee te maken. Deze 'couve' benaderden in smaak heel veel de hollandse boerenkool. En hier wordt dus precies het omgekeerde gedaan: de 'couve' wordt vervangen door boerenkool! In Portugal gebruiken ze op de markt een molentje waarmee de gladde couve-bladeren haarfijn gesneden worden. Groetjes, Amerens