1. Home
  2. Recepten
  3. Hoemoetdat? Niertjes

Hoemoetdat? Niertjes

Door: lekker_orgaanvlees

  •  ,
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 07-02-2000

Ingrediënten


Runder- of kalfsnieren zijn veelvuldig gelobd en langwerpig, terwijl de nieren van het lam en het varken niet gelobd en boonvormig zijn. Veel mensen hebben bezwaar tegen runder- en varkensnieren vanwege hun sterke geur. Als ze echter goed schoongemaakt en geweekt worden, verdwijnt die onaangename geur. Als de nier uitstekend bereid is, ben je een goede kok. Onthoud, dat niertjes geroosterd of gesauteerd moeten worden als je ze zacht wilt houden. Een te lange bereidingstijd maakt ze taai en dan is het nodig ze lang en zachtjes te koken om ze weer zacht te krijgen.



De voorbewerking en de noodzakelijke handelingen voor het bereiden van een gerecht met niertjes

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Handeling 1: SchoonmakenVerwijder het buitenste vlies van alle niertjes met een scherp, puntig mes. Snijd de runder- of varkensnieren in de lengte doormidden en verwijder de witte kern en het overtollige vet met een scherp mes; dit is niet nodig voor lams- of kalfsniertjes. Het vet dat de nier omringt, moet voor een later gebruik bewaard worden; dit is het niervet, het beste van alle vetten.Handeling 2: WekenRunder- en varkensnieren moeten 1 uur geweekt worden in zuur gemaakt water (1 el citroensap of azijn per 2 koppen water) of in karnemelk. Kalfs- en lamsnieren nooit weken, omdat ze de neiging hebben te veel water op te nemen, hetgeen ten koste zou gaan van hun nogal tere consistentie en zachte smaak. Niertjes van nuchtere kalveren, die overigens veelal ten onrechte als gewone kalfsniertjes verkocht worden, moeten daarentegen WEL geweekt worden, omdat het binnenste nog zeer zacht is; dit wordt pas steviger wanneer het kalf gespeend is. Giet de niertjes af en maak ze droog voor je met het recept begint (tenzij de volgende handeling koken is). Bovendien kun je zout in runder- of varkensnieren wrijven om de scherpe geur nog verder weg te krijgen. Spoel ze daarna goed af.Handeling 3: KokenKook varkens- of rundernieren precies 1 minuut om het overtollige bloed en aanhangende delen te verwijderen. Doe eventueel 1 el citroensap bij het water. Kook niet langer dan 1 minuut. Dit voorkoken is zeker aan te bevelen in veel Chinese recepten, omdat de saus dan helderder wordt na het bakken.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van lekker_orgaanvlees
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top