1. Home
  2. Recepten
  3. Hoemoetdat? Hersenen

Hoemoetdat? Hersenen

  •  ,
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 07-02-2000

Ingrediënten


Voorbewerking van hersenenZoals al het zachte orgaanvlees moeten hersenen gekocht en bereid worden als ze absoluut vers zijn. Ze zijn zeer aan bederf onderhevig en moeten altijd gegeten worden binnen 24 uur na aankoop. Verse hersenen zien er zeer glanzend uit en zijn roze-grijs van kleur. Het buitenste vlies moet vochtig, rond (vlezig) en zonder rimpeltjes zijn. Als de hersenen vers zijn, zal het buitenste vlies gemakkelijk eraf te halen zijn; zijn ze niet vers, dan heeft het vlies de neiging om vast te blijven zitten in de plooien.



De voorbewerking en de noodzakelijke handelingen voor het bereiden van een gerecht met hersenen

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Handeling 1: Weken en schoonmakenWeek de hersenen 30 minuten in zoveel koud water dat ze onderstaan. Deze handeling mag nooit overgeslagen worden! Spoel de hersenen onder koud stromend water en giet ze af. Verwijder de slagaders en buitenste vliezen met een puntig mesje. (Sommige koks geven er de voorkeur aan de vliezen na het koken te verwijderen. Bovendien is het niet absoluut noodzakelijk om de vliezen te verwijderen; er zijn koks die dit gedeelte van de handeling geheel overslaan.) De hersenen moeten vrij zijn van elk spoortje bloed.Handeling 2: KokenKook de hersenen door ze in een steelpan met zoveel koud water te leggen dat ze onderstaan; voeg 2 el azijn of citroensap toe per liter water. Breng dit aan de kook, temper de warmtebron en laat de hersenen 5-15 minuten koken, afhankelijk van de grootte en de soort van de hersenen. Kalfs- en lamshersenen vragen een kortere kooktijd dan runderhersenen. Laat het water beslist niet hard koken. (Het koken in zuur gemaakt water helpt mee om de vorm en de blanke kleur te behouden.) Je kunt eventueel andere ingredienten mee laten koken om de smaak te verrijken. Na het koken de hersenen of in koud water dompelen of ze in het kookvocht af laten koelen. Deze behandelingen helpen het vlees vaster worden en zijn vorm behouden als het in zijn geheel of in plakken voor recepten gebruikt wordt. Giet de hersenen goed af en bewaar ze in een afgesloten glazen pot of schaal op een koele plaats totdat ze gebruikt worden.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van lekker_orgaanvlees


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van lekker_orgaanvlees
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top