Limburgse Rijstevlaai

  • Regionaal, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 05-02-2000

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor de vulling:
1 liter volle melk
160 gr kortkokende rijst
125 gr suiker
1 eetlepel custardpoeder
3 gesplitste eieren
2 eetlepels sinaasappellikeur (bijvoorbeeld Grand Marnier)
1 mespunt zout

Voor de bodem:
15 gr verse of 7 gr gedroogde gist
1 eetlepel suiker
1 dl lauwe melk
250 gr bloem
20 gr boter
1/2 losgeklopt ei
1 theelepel zout
een gladde ingevette vlaaivorm van 28-30 cm doorsnee met een rand van
minstens 3 cm
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Vulling:
Verwarm de melk, strooi de rijst en de suiker erin, breng aan de kook en
kook de rijst op laag vuur in 12 minuten gaar.
Los het custardpoeder in 1 eetlepel melk op, roer dit in een straaltje door
de rijst en kook het 1 minuut mee.
Laat dit onder af en toe roeren afkoelen.

Bodem:
Meng de gist met de suiker en 4 eetlepels melk en laat dit 15 minuten staan.
Zeef de bloem, maak er een kuiltje in en schenk daar het gistmengsel in.
Voeg de boter en het ei toe.
Strooi het zout op de bloem en schenk driekwart van de melk in het kuiltje.
Roer het om en kneed het tot een soepel deegbal.
Laat die afgedekt met plasticfolie 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220?C.
Rol het deeg tot een ronde lap uit en bekleed de vorm hiermee.
Prik de bodem regelmatig in.
Dek het deeg af en laat het nog 30 minuten rijzen.
Klop de eierdooiers en de likeur door de rijstepap.
Klop de eiwitten met zout stijf en spatel ze snel door de rijstepap.
Schep de vulling op het deeg en strijk hem glad.
Bak de vlaai 25-30 minuten in het midden van de oven.
Laat hem uit de oven ? 5 minuten afkoelen en laat hem daarna op een rooster
verder afkoelen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Christina1965 avatar
Christina1965 17-10-2012

goed recept, een blijvertje. De volgende aanpassingen kan ik aanbevelen; de vulling wat ons betreft iets zoeter met meer vanille, en de temperatuur lager want na 30 minuten op 220 gr C is de bodem te donker en krokant in een hete luchtoven.

suzannepieter avatar
suzannepieter 22-01-2002

Als ik deze vlaai maak kan het weekende niet meer stuk bij mijn partner. Overheerlijk. Ik vind het wel veel werk, maar absoluut de moeite waard. Suzanne

elena avatar
elena 26-03-2001

Gemaakt en zeer gode gelukt!! Aangezien ik geen vlaai-vormen twee kleine gemaakt. Eentje is er meegegaan naar een etentje, de (spaanse) eters waren ook zeer onder de indruk. Groetjes Heleen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten