1. Home
  2. Recepten
  3. Kalkoen
  4. Gevulde Kalkoen

Gevulde Kalkoen

Door: kerst_pasen_pinkster

  •  , Feestmaaltijd
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 04-02-2000

Ingrediënten


1 kalkoen
1 citroen
100 gr boter
zout
Voor de vulling:
4 sneetjes witbrood
1/8 liter melk
het levertje van de kalkoen
40 gr boter
3 eieren
60 gr rozijnen
60 gr amandelen
40 gr paneermeel
zout, peper
10 gr poedersuiker
1 mespuntje nootmuskaat
2 kruidnagelen



Polen.Gevulde kalkoen was al in de 15de eeuw een bekend gerecht in de Poolse keuken. Het behoort tot de meest exquise gerechten en wordt voornamelijk rond of op de kerstdagen geserveerd. De bereiding kost nogal wat werk en tijd, maar het resultaat mag er zijn.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Wrijf de kalkoen 2 uur voor het braden in met zout en citroensap.
Bereid intussen de vulling:
Week het brood in de melk, druk het uit en draai het samen met het levertje door de vleesmolen.
Vermeng de boter met 3 losgeklopte eidooiers en mix dit mengsel goed door de gemalen lever-broodmassa.
Roer er vervolgens de gewassen rozijnen, de fijngehakte amandelen, het paneermeel en de tot schuim geslagen eiwitten door en kruid de vulling naar smaak met zout, peper, poedersuiker, nootmuskaat en de fijngeplette kruidnagelen.
Vul de buikholte van de kalkoen met het grootste deel van deze massa en naai de opening dicht.
Stop de rest van de vulling in de keelholte en naai ook hiervan de opening dicht.
Smelt de boter in een Braadpan, leg de kalkoen er op zijn rug in, bedruip hem met de gesmolten boter en zet de pan afgedekt in een voorverwarmde
oven.
Braad de kalkoen bij een begintemperatuur van 250°C. in 2-3 uur gaar (de tijd is afhankelijk van de grootte).
Bedruip hem tijdens het braden veelvuldig met het braadvet en besprenkel hem af en toe met water.
Neem tegen het einde van de braadtijd het deksel van de pan om de kalkoen te laten kleuren.
Verdeel de kalkoen, als hij klaar is, in stukken en leg deze op een schaal.
Snijd de vulling in plakken en leg die ernaast.
Besprenkel het vlees vlak voor het opdienen met wat braadsaus en geef de rest van de saus er in een apart kommetje bij.
Serveer de kalkoen met aardappelen, gebakken bosbessen en een rauwkostsalade van groenten of vruchten



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kerst_pasen_pinkster
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top