1. Home
  2. Recepten
  3. Kaasfondue
  4. Kaasfondue

Kaasfondue

Door: kaassie

  •  ,
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 29-01-2000

Ingrediënten 4 personen


800-1000 gram geraspte kaas (verhouding zoet/pikant 1:1), 500 ml. droge witte wijn (of appelsap of melk), 1 borrelglaasje kirsch (of water), 1 teentje knoflook, tabasco, nootmuskaat, allesbinder, 2 stokbroden a 220 gram.


Verder heb je nodig


Kaasfonduepan (caquelon) of steelpan met dikke bodem, spiritusbrander of rechaud.


Het basisrecept, aan de hand hiervan kun je alle mogelijke variaties aan!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de wijn tot deze bruist, maar nog net niet kookt. Voeg al roerend beetje bij beetje de helft van de kaas toe en laat deze smelten. Let op: het mag niet gaan koken, dus rustig aan en veel roeren. Knijp het teentje knoflook uit (officieel moet je van te voren de pan ermee inwrijven, maar een beetje meer pit kan geen kwaad), voeg de kirsch, snufje nootmuskaat en paar druppels tabasco (peper kan ook, maar tabasco lost mooier op) toe, vervolgens beetje bij beetje de rest van de kaas (roeren!). Afbinden met allesbinder. Op spiritusbrander of rechaud plaatsen en met z'n allen genieten! (Roer het wel van tijd tot tijd goed door, anders bakt de kaas op de bodem aan).

Serveertip

Zoete kazen: Emmentaler, Maasdammer(o.a. Leerdammer) o.i.d. Pittige kazen: gruyere, pikant belegen (boeren)kaas o.i.d. Wil je het extra pikant, vervang dan een gedeelte van de pittige kaas door bijv, Appenzeller, Vacherin of een blauwaderkaas. Denk ook eens aan kruidenkaas, Boursin o.i.d. Naast stokbrood kun je ook met allerlei soorten groenten( bijv cherrytomaatjes, bloemkoolroosjes)dippen, kortom: leef je uit! O ja, nog een tip: ga na afloop niet met de afwaskwast en warm water op het eventuele restant af, dit wordt een drama! Gewoon hard laten worden en uit de pan bikken. Zo'n restant smaakt trouwens nog prima op een boterham die je dan even onder de grill schuift.



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kaassie
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top