1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Surinaamse keuken
  5. Pom

Pom

Door: fridaberk

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 19-01-2000

Ingrediënten 8 personen


Een zak Pom Tayer -
6 middelgrote kipstukjes van de borst -
een pond zoutvlees -
een middelgrote ui -
8 tot 10 verse tomaten -
piccalilly -
een blikje Chinese vruchten -
1 1/2 teentje knoflook -
3 takjes selderij -
2 kruidnagels -
1 laurierblaadje -
tomatenpuree -
zout -
zwarte peper -
Ketjap Manis -
witte natuurazijn -
zonnebloemolie -
margarine -


Verder heb je nodig


Vuurvaste ruime kom
een ovenblik of -schaal van ca. 30 bij 50 cm
koekepan
ruime pan met deksel
lepels


Een overheerlijke overschotel met als basisingredient Pom Tayer, een exotische knol.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Laat de Pom Tayer ontdooien terwijl het nog in de zak zit. Snij het zoutvlees in stukjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm. Kook het zoutvlees in een pan met ruim water. Was ondertussen de kip met warm water en azijn, en spoel de kip na met warm water en laat het goed uitlekken in een vergiet. Marineer de kip met zout, peper en Ketjap Manis. Daarna de kipstukken ligt bakken in een koekepan met olie of margarine.
Snij de ui in dunne ringen, snij de selderij, de tomaten in kleine stukjes en hak of snij de knoflook in kleine stukjes. Neem wat diverse Chinese vruchten uit het blik, waaronder gember, en snij deze kleine blokjes. Meng de gesneden vruchten en drie of vier eetlepels piccalilly met de reeds ontdooide Pom Tayer in een ruime, vuurvaste kom. Kijk ondertussen of het zoutvlees al gaar is geworden; zoniet vul dan eventueel het water aan en laat het langer koken (normale kooktijd is een uur).
Zet een wok op het vuur met daarin vier eetlepels zonnebloemolie. Laat de olie opwarmen en meng er dan een voor een de gesneden ui, en tomaten door. Laat de tomaten onder een deksel zacht worden. Giet, als de tomaten zacht zijn geworden, water toe aan de olie zodat er een jus ontstaat (niet te dik en niet te dun). Doe dan de kip en het zoutvlees in de tomatenjus. Voeg de knoflook, een halve eetlepel tomatenpuree, de kruidnagel en het laurierblad toe. Voeg dan naar smaak zout toe of wat Knorr Aromat poeder. Proef af en toe of de jus genoeg op smaak is. Laat de jus met inhoud een half uur pruttelen tot het niet meer te waterig is.
Haal de kip en het zoutvlees uit de jus. Giet de overgebleven jus met de Pom Tayer in de kom en roer het geheel goed om. Beboter het ovenblik met margarine. Giet de helft van het Pom-mengsel op de bodem van het blik. Verdeel daarover de kip en het zoutvlees. Giet dan daarover de andere helft van het Pom-mengsel. Strijk de bovenlaag egaal met een lepel.Snij 6 tot 8 dunne schijfjes margarine en verdeel ze over de bovenlaag.



Bereidingswijze





Laat het geheel 2 uur lang verhitten in een voorverwarmde oven op 125 graden. Controleer om het half uur of het goed gaat. Als de bovenlaag een donker oranje kleur heeft dan is het gerecht klaar.

Serveertip

U serveert het gerecht met witte Surinaamse rijst. U kunt het combineren met Surinaamse groente zoals Kouseband of Tajerblad en met Bakabana (gebakken Surinaamse banaan).
Zorg voor voldoende tafelwater en een koele zoete drank zoals Fernandes (rood of groen) of een andere friszoete tropical drink.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van fridaberk
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top