1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Surinaamse keuken
  5. Surinaamse bami

Surinaamse bami

Door: sjeeny

  • Surinaams, Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 18-01-2000

Ingrediënten 4 personen


Mie (zie boven)
een flinke ui
knoflook
trassi
eventueel droge garnalen
laos
gemberpoeder
bouillonblokje
ketjap
soepselderij.



Net als nasi goreng is ook bami door de Javanen naar Suriname gebracht. In iedere Surinaamse warung (Javaans eetstalletje) kun je een variant van bami eten die heel eigen voor Suriname is.
De mie is daarbij het meest opvallende. De mie die ik in Suriname kon kopen heb ik elders nooit gezien. In Nederland behelp ik me met (Italiaanse) spaghetti, die er in ieder geval uiterlijk heel erg veel op lijkt.

Bami kan niet zonder kip - ze horen onafscheidelijk bij elkaar. Maak daarom de kip zoals bij rijstkip is beschreven. Terwijl die gaar wordt, kun je de bami klaar maken

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Bak de uien en de knoflook. Voeg de trassi en de kruiden toe en laat dit kort meebakken. Doe er vervolgens de ketjap, het bouillonblokje en de geweekte gedroogde garnalen in. Laat dit even staan. Kook intussen de mie gaar. Meng vervolgens de mie met de saus. Meng er eventueel wat van de saus van de rijstkip doorheen en helemaal op het laast een beetje selderij. De bami hoort een vrij donkere kleur te krijgen.
Geef hier, behalve de kip, komkommer bij (aanmaken met azijn, zout en suiker) en hete peper



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van sjeeny
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top