Bospaddenstoelensoep

  • Frans, Soep
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 28-12-1999

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
250 gram schoongemaakte bospaddenstoelen of gekweekte paddenstoelen (oesterzwammen, shi-itake, 500 gram schoongemaakte champignons, 25 gram boter, 2 gesnipperde sjalotjes, 1 gesnipperd teentje knoflook, zout, peper, 1,5 liter vleesbouillon, 2 eetlepels bloem, 2-3 eetlepels cognac, thijm, peterselie, laurierblaadje, marjolein, 1/2 theelepel nootmuskaat, 1/8 liter slagroom, bieslook om te garneren
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
foodprocessor (of blender)

Voorbereiding

Snij de stelen van de wilde paddenstoelen onder de hoeden glad af. Snijd de hoeden in reepjes en zet ze opzij. Doe de stelen in de foodprocessor. Voeg de champignons toe en laat draaien tot het mengsel op broodkruim lijkt.

Bereidingswijze

Verhit de helft van de boter in een koekenpan op een halfhoog vuur en laat de sjalot glazig fruiten. Voeg het fijngehakte paddenstoelenmengsel en de knoflook toe. Laat dit 10 minuten bakken terwijl je regelmatig roert. het vocht moet verdampen en de paddenstoelen moeten bijna droog en bruin zijn. Bestrooi met wat zout en peper. Schep ze in de foodprocessor, voeg wat bouillon toe en laat draaien tot er een glad mengsel is. dit pureren verbetert de structuur van de soep, maar hoeft niet perse.
Verhit de resterende boter in een soeppan op halfhoog vuur, voeg de gesneden paddenstoelenhoeden toe en laat dit ongeveer 5 minuten bakken tot ze bruin kleuren. Bestrooi met bloem en laat dit onder voortdurend roeren 3 minuten meebakken. Roer de cognac en de resternde bouillon erdoor. Voeg nu thijm, peterselie, een laurierblaadje, marjolein en nootmuskaat toe. ook de gepureerde paddenstoelen erbij doen. Laat met het deksel op de pan op een laag vuur en af en toe roeren nog ongeveer 30 minuten doorwarmen.

Serveertip

Verwijder kort voor het serveren de kruiden en roer de room door de soep. Laat dit nog 2 minuten doorwarmen. Schep de soep in een voorverwarmde terrine of in soepkoppen en bestrooi met bieslook.

Laatste reacties

Marja1411 avatar
Marja1411 30-12-2020

Als ik aan mijn man vraag 'wat wil je eten?' krijg ik vrij regelmatig te horen ' bospaddenstoelensoep'. Geen idee waar hij dit vandaan heeft, maar nu krijgt hij hem een keer voorgeschoteld ;-) Meteen bewaard, dank je

Nicole1509 avatar
Nicole1509 29-12-2020

Heerlijke soep! Ik heb deze voor kerstavond gemaakt voor 7 personen, iedereen vond hem lekker. Ik ga hem zeker nog eens maken, gr Nicole

DeeJee1972 avatar
DeeJee1972 24-09-2010

Lijkt me geweldig lekker recept, ik neem het mee, thanks! Groetjes, Diana.

wubbejan avatar
wubbejan 23-09-2010

Lijkt me heerlijk, zet ``m bij mijn favorieten. Volgende week ga ik dit bereiden voor mijn lief, bedankt voor het recept. Gr. WubbeJan.

defrens avatar
defrens 04-07-2002

Een vriendin van me heeft 'm gemaakt en hij was heerlijk!!!!

burgerthee avatar
burgerthee 04-01-2001

Wat een voortreffelijk soepje! Ik heb hem gemaakt met Oud en Nieuw voor 12 personen. Was wat bewerkelijk omdat ik alleen een staafmixer met hakmolen heb! Maar erg lekker! Burgerthee

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten