1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Chinese keuken
  5. Eieren

Eieren

  • Chinees, Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 28-12-1999

Ingrediënten 6 personen


250 ml hele sterke zwarte thee,
80 ml zout,
250 ml Gemengde as van vurehout, houtskool en uit de open haard,
125 ml limoen- of citroensap,
12 verse eieren (oorspronkelijk zijn het eendeneieren).


Verder heb je nodig


Een aardewerken pot die groot genoeg is,
Potgrond of tuinaarde


Een recept, met een kooktijd van een millenium?
Deze worden vaak duizend-jarige eieren genoemd, ondanks dat het inmaakproces slechts (!) ongeveer 100 dagen duurt.
Los zijn ze te koop in gespecialiseerde oosterse winkels. De ingredienten zijn alle conserveringsstoffen.
Lees hier hoe ze bereid worden.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Meng thee,zout, as en limoensap tot een kleiachtig mengsel ontstaat

Bereidingswijze

Breng in een grote bak een dikke laag tuinaarde aan.
Leg hierop de met het mengsel ingesmeerde eieren.
Breng hierover weer een laag tuinaarde/potgrond aan en plaats de bak op een koele donkere plek (vorstvrij!).
Laat de eieren 100 dagen rijpen.
Schraap de laag van de schaal af en spoel af onder stromend water.
Breek de schaal licht en verwijder de eierbast.
Het eiwit ziet er grijs-doorzichtig uit and is gelatine-achtig geworden.
De dooier is, als die wordt doorgesneden, grijs-groen van kleur.
Commentaar:
De beschrijving van het eiwit, dat naar grijzig verandert, is niet de kleur, die de publicist zag. Deze vond ze donker tot zwartachtig amber van kleur, toch ook een aardige kleur!

Bron: "The regional Cooking of China" door Margret Gin & Alfred E. Castle, 101 Productions, San Fransisco, 1975.
Ook te vinden op http://soar.Berkeley.EDU/recipes.

Serveertip

Serveer ze in partjes gesneden.
Serveer hierbij ingemaakte zoetzure groenten en zilveruitjes.
Saus van 2 eetlepels elk azijn,sojasaus en rijstwijn (of droge sherry) en 1 eetlepel gehakte gember.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van reint_b


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van reint_b
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top