Speenvarken in de oven

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  • > 120 min.

Met Kascha (Boekweitgrutten).
Russisch recept uit het boekje 'Feestelijke recepten' van Veronica Muller.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
1 speenvarken van 8 kg;
4 eetlepels grof zout;
2 eetlepels witte peper;
6 eetlepels olie;
3/4 liter zure room;
400 graam varkenslever;
50 gram boter;
8 hardgekookte eieren;
3 eetlepels gehakte dille;
3 eetlepels fijngehakte bieslook.
--------------------------------------------------
1 kilo boekweit grutten;
100 gram boter;
1 eetlepel gewoon zout;
water
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
aluminium folie; grote braadslee.

Voorbereiding

Laat het speenvarken door de slager schoonmaken en in vieren hakken. Maar het kan ook in zijn geheel worden gebraden.
Voor het bereiden hele varken(of de stukken)wassen en met een schone doek droogmaken. Het vel ruitvormig insnijden. Oven voorverwarmen op 200? C.
----------------------------------------------------
Grutten in een zeer fijne zeef heen en weer schudden, zodat het meel eruit valt.
Grutten in een grote koekepan overdoen en onder voortdurend roeren lichtbruin roosteren. Dan de boter en het zout er door roeren. Het geheel in een grote vuurvaste vorm overdoen waar de grutten niet hoger dan de helft van de hoogte van de vorm mogen komen. Zoveel kokend water er op gieten dat ze een vinger onder water staan. Vorm sluiten en in een voorverwarmde oven van 200? C in 3 uur zachtjes gaar laten worden. Niet roeren tijdens het garen. De boekweitgrutten wel ruim van te voren maken i.v.m. de 2? uur die het speenvarken in de oven moet.

Bereidingswijze

Het varken van binnen en van buiten inwrijven met een mengsel van het zout en de peper, daarna met de olie insmeren. In de bek een prop aluminium stoppen en de aoren bedekken met aluminiumfolie anders verbranden ze.
Het speen varken op het rooster van de oven leggen met de braadslee eronder in de voorverwarmde oven schuiven. Ca. 2? uur braden. Af en toe zure room erop scheppen.
Intussen de lever afspoelen en droogdeppen en velletjes en spiertjes afsnijden. Boter in een koekepan verhitten en de lever aan beide kanten 4 minuten bakken en laten afkoelen. Dan ik dobbelsteentjes snijden. Eieren pellen en ook in dobelsteentjes snijden. Lever, eieren en braadvet (van de lever) vermengen met wat kant en klare boekweitgrutten en de laatste 30 minuten met het speenvarken mee laten braden. De overige zure room met dille en bieslook vermengen en op smaak brengen met zout en peper en in een sausschaaltje overdoen.

Serveertip

Rode- of wittekoolsalade, rode bietensalade en zure augurken er bij serveren, evenals de zure room met kruiden.
Kan er bier bij drinken maar ook een lichte rode wijn.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jemimah1 avatar
jemimah1

Doorsturen

Home Recepten