- 3 dl water
- 200 gram bloem
- 75 gram boter
- 5 a 6 eieren
- 75 gram krenten en rozijnen
- zout
- olie
- slagroom (zoveel als je lekker vindt!)
- slagroomversteviger
- suiker
Een mixer, een pan en een kom.
Grote braadpan om in te frituren, een schuimspaan.
Voor ongeveer tien forse sneeuwballen. Een recept dat mijn Oma heel vroeger al maakte. Mijn moeder heeft het van mijn Omaatje overgenomen, en nog elke 'oud en nieuw' worden ze gebakken. De meeste mensen die bij ons voor het eerst nieuwjaar komen vieren kennen het niet! Dus als je iets bijzonders wilt... Sneeuwballen!
Het water met het boter en het zout aan de kook brengen, alle bloem tegelijk toevoegen en op het vuur flink roeren totdat het deeg gelijkmatig en soepel is, loslaat van de pan en als een geheel samenhangt. Van het vuur af een voor een de eieren toevoegen en telkens het deeg roeren tot het weet gelijkmatig is. Het deeg moet zo dik zijn dat het nog juist als een bal van de lepel kan vallen. De schoongemaakte krenten en
rozijnen goed laten uitlekken en laten drogen. Ze daarna door het deeg mengen. De olie goed warm, doch niet dampend, heet laten worden. Het deeg in balletjes van gelijke grote in de olie laten glijden. Gebruik hiervoor twee vetgemaakte lepels of een ijsschep. Niet meer dan 4 tegelijk, daar anders de olie te snel afkoelt. Laat ze in de olie rijzen en in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar en bruin worden. Let op, niet te snel bruin laten worden, tijdens het rijzen knappen de bollen open. Als het korstje te hard is kan dat niet meer en rijzen de bollen niet meer. De bollen laten uitlekken, laten afkoelen.
Slagroom stijf kloppen met wat suiker en slagroomversteviger. Een gaatje
in de bol maken en met een spuitzak vullen.
Leg de sneeuwballen op een mooi bord en strooi er poedersuiker over.
wooley 13-06-2005
Heb 'm meegenomen!
Groetjes Jacqueline
sunny22 10-11-2002
die gaan we zeker uit proberen
we gaan weg maarik neem ze mee
bij ons zijn ze ook vast geroest aan de olliebollen:)
groetjes desi
isisg 05-01-2000
LIJKT ME LEKKER!
jdeboer 27-12-1999
lieve peetje?
Zonder de rozijnen en krenten maak je roomsoezen, alleen je zet het in de oven en vult later de soezen met slagroom. Als je dan ook nog wat chocolade smelt en de soezen daar in dipt, dan heb je moorkoppen. Ik ben een gepensioneerde persoon en ik zal voor de eerste keer onze familie traditie verbreken, door jouw receptje te gebruiken. Bedankt. jdeboer.